Kvinna försvann vid läkarbesök – efter 42 år uppdagades sannningen


I augusti 1975 fick Flora Stevens skjuts av sin man till ett läkarbesök. När han kom tillbaka för att hämta henne var hon borta och han såg henne aldrig mer.

Nästan ett halvt sekel senare har polisen lyckats lösa det 42 år gamla fallet, men fortfarande återstår många frågetecken som kanske aldrig får något svar.

Flora Stevens jobbade innan försvinnandet på ett resort i Catskill i staten New York. I augusti 1975 släppte hennes man av henne vid ett sjukhus i Monticello 12 mil från New York City. När han kom tillbaka för att hämta henne var hon borta. Polisens undersökningar ledde ingen vart och sökandet lades så småningom ner.

Foto: New York Daily News/Screenshot

I september 2017 hittades skelettdelar i närheten av den plats där Flora försvann, och fallet öppnades på nytt. Men Floras död blev inte fastställd, istället upptäckte kriminalaren Rich Morgan att någon använde hennes socialförsäkringsnummer i delstaten Massachusetts. 

Han spårade personen till ett demensboende i Lowell, Massachusetts. Personalen där kunde berätta att numret tillhörde en Flora Harris, som bott där sedan 2001.

I oktober åkte Rich Morgan dit tillsammans med en annan kriminalare. De kunde bara konstatera att Flora Harris faktiskt var Flora Stevens, som varit försvunnen sedan 1975. Varför hon försvann och hur det gått till är fortfarande en gåta. På grund av demens har hon inte kunnat berätta några detaljer om sitt liv efter försvinnandet. Men klart är att hon började använda ett annat efternamn. 

Foto: New York Daily News/Screenshot

Poliserna hade med sig ett anställnings-id med foto från det numera nedlagda Concord Resort där Flora Stevens jobbade. Flora Harris kände igen sig själv på fotografiet. Det framkom även att hon tidigare haft psykiska problem. Hennes medicinska journaler som Flora Harris visar att hon bott på vårdhem i New Hampshire och New York City innan hon kom till Lowell 2001.

”Det är inte ofta vi lyckas lösa ett 42 år gammalt försvinnande. Huvudsaken är att vi vet att Flora är i säkerhet”, sade sheriff Mike Schiff i ett pressmeddelande.

Floras make avled 1985, tio år efter han skjutsat sin fru till sjukhuset där hon försvann. Enligt CBS News verkar hon inte ha några andra släktingar i livet.