Krönika: När behovet är störst stängs portarna
S:ta Clara kyrka ligger centralt på Norrmalm i Stockholm. Foto: Arild Vågen


I en tidsperiod när kyrkans uppdrag har kommit att kretsa mindre kring teologiska och andliga frågor har den humanistiska insatsen alltmer hamnat i centrum. Från att bedriva volontärarbete i utvecklingsländer, förespråka fairtrade eller skapa insamlingar för de i nöd, så fortsätter kyrkan vara relevant för samhällets sammanhållning.

På hemmaplan är kyrkobyggnader likt fyrposter i den gråbleka stadssiluetten. De erbjuder hopp, trygghet, värme, soppmiddagar eller sovplatser till de mest utsatta och osynliga. I stunder av livet när det är svårt att se ljuset är de ett oumbärligt ankare, i vars avsaknad många skulle känna sig modfällda och vilsna.

S:ta Clara kyrka i Stockholm har blivit ett sådan livlina för stadens hemlösa, och arrangerar såväl matutdelning som härbärgesverksamhet två dagar i veckan. Ett antal av de som arbetar i kyrkan har själva stått i matkön och vet hur mycket verksamheten betyder för de som inte har någon annanstans att ta vägen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!