Kommunalrådet i Västerås om gängvåldet: ”Nu får det vara nog”
Två lokalpolitiker i Västerås vill ta krafttag mot de kriminella gängen i staden. Foto: Epoch Times-arkivbild


Under sommaren drabbades Västerås av flera skjutningar, knivskärningar, rån och bilbränder. Nu vill två lokalpolitiker ta krafttag mot de kriminella gängen, skriver VLT.

Enligt tidningen är det så många illegala vapen i omlopp i staden att polisen tvingas skicka en insatsstyrka när en person ska gripas. Drogförsäljning sker också öppet på flera platser i Västerås. Samtidigt har polisen larmat om att 10–15-åriga barn rekryteras till de kriminella gängen.

Kraftsamling

– Nu får det vara nog. Det vi har gjort hittills räcker inte. Nu måste vi göra en kraftsamling, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande, till VLT.

Nu vill han och oppositionspolitikern Elisabeth Unell (M) bjuda in alla partier i stadshuset för att bekämpa brottsligheten. De menar att Västerås åter ska bli en stad där man känner sig trygg.

Man kommer också att bjuda in företag, myndigheter som polisen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, föreningar och enskilda personer.

Teljebäck säger till tidningen att sommarens händelser var droppen som fick bägaren att rinna över.

”Vi måste göra något mer”

– Vi hade en ganska lugn sommar men sedan sätter det igång med bilbränder och skjutningar igen.

Han menar att det förvisso pågår ett brottsförebyggande arbete som går bra, men ”vi måste göra något mer, här och nu”.

Unell anser att man måste få med hela samhället. Hon säger till tidningen att hon har pratat med människor som bor i relativt trygga stadsdelar. Men trots det vågar de inte gå ut om kvällarna. Hon menar därför att man ”måste se till att värna människors civilkurage”.

Enligt kommunalrådet är syftet med inbjudan till en samling att det ska ”mynna ut i en åtgärdslista”.

”En otroligt arbetsam sommar”

På en och halv månad under sommaren har fem personer blivit skjutna på olika platser i staden. Två knivdåd har också skett, enligt VLT.  Sedan den första juni har det varit ett 40-tal bilbränder. En av bränderna slutade med ett dödsfall i det utsatta området Bäckby. I början av september utsattes polisen för stenkastning.

– Vi har haft en otroligt arbetsam sommar både från polisens och räddningstjänsten sida med både bilbränder och skjutningar, sade Linda Hedmark, biträdande chef för lokalpolisområde Västerås, till tidningen i augusti.

Enligt polisen har man sett en ökning av både bilbränder och skjutningar. Hedmark menar att det ”finns fortsatt förhöjd risk för skjutningar i den kriminella miljön”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.