Kommunalråd i Danderyd: Magstarkt av statsministern
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


I en intervju med Dagens Nyheter sade statsminister Stefan Löfven (S) att narkotikaanvändningen är störst i välbärgade områden och därför har dessa personer en viss skuld till skjutningarna i förorterna. Nu får han kritik av Hanna Bocander (M), kommunalråd i Danderyd, som säger till SVT att det är ”ett otroligt fördomsfullt uttalande”.

I intervjun med DN sade Löfven att den största konsumtionen av narkotika finns i rika områden som Djursholm och Danderyd i Stockholm.

”Magstarkt och häpnadsväckande”

– Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där.

Bocander säger till SVT att hon är starkt kritisk till hur medborgarna i hennes kommun framställs av Löfven.

– Jag tycker att det är ett magstarkt och häpnadsväckande uttalande av en statsminister att skylla gängskjutningar och kriminalitet i Malmö och på andra platser på Danderydsborna, när det egentligen handlar om att flytta fokus från statsministerns eget misslyckande.

Enligt Länsstyrelsens Stockholmsenkäten är Danderyd den kommun i Stockholms län där högst andel av ungdomarna säger att de har provat droger.

Samtidigt har Expressen tagit fram statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, där man konstaterar att det 2018 anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i området Rinkeby-Kista än vad det gjordes i Danderyd. Det året anmäldes 884 narkotikabrott i Rinkeby-Kista. I Danderyd var siffran 99.

Kristersson: ”Närmast pinsamt”

– Det är problematiskt att ge drogkonsumenter skulden för allt gängvåld. Kopplingen är inte så tydlig. Om du skickar poliser till Danderyd för att lagföra ungdomar för eget bruk kommer inte skjutningarna i förorterna minska ett dugg, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, till tidningen.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, ställer sig starkt kritisk till Stefan Löfvens utspel.

”Det är närmast pinsamt att han istället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om ’Danderyd’. Kopplingen mellan knark, vapen, och gängens dödliga våld är ett mycket större problem än så. Och kräver mer än att bara peka finger”, skriver han på Facebook, och fortsätter:

”Sverige är ett av de länder i Europa där flest unga killar skjuter ihjäl varandra. Vi har 60 ’utsatta områden’ som göder brottsligheten. Tillgången till narkotika – inte minst i de ’utsatta områden’ – har ökat. Droghandeln är en vanlig väg in i kriminalitet för unga som rekryteras för att sälja narkotika.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.