Löfven: KD och M banar väg för högerextrema krafter – får hård kritik
Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


I sitt förstamaj-tal i Umeå riktade Stefan Löfven (S) stark kritik mot Kristdemokraterna och Moderaterna då han menar att dessa partier banar väg för högerextrema krafter. Han får dock kritik av M och KD. Ulf Kristersson menar att Socialdemokraterna ”skämmer ut sig”.

Högerextremismen fick stort fokus under statsministerns tal. Han fördömde att nazister får demonstrera på första maj och vill nu utreda om det går att förbjuda sådana organisationer.

Samtidigt säger han att det är Socialdemokraterna och arbetarrörelsen som står upp mot högerextremismen. Han menar att KD och M har öppnat dörren för högerextrema krafter. Tidigare i mars sade KD:s Ebba Busch Thor att partiet kan tänka sig att förhandla med SD. Löfven anklagar även Moderaterna för att man är öppen för samarbete med nationalistiska partier i EU.

– Så jag vill rikta mig till dig som har engagerat dig och gått med i Moderaterna och Kristdemokraterna, för värderingar som står i skarp kontrast mot det Sverigedemokraterna ger utryck för, inte minst när de tror att de är interna eller anonyma, säger Stefan Lövfen i sitt första maj-tal, och fortsätter:

– Stå emot. Svik inte det du tror på. Bidra inte till att ge dem här krafterna mera makt. Högerextremisterna, de behöver mer motståndare – inte kopior.

Moderaternas ledare, Ulf Kristersson, går dock till attack mot Löfven och menar att hans första maj-tal var ovärdigt.

”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. ‪Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer”, skriver Ulf Kristersson i en kommentar till TT.

I ett Facebook-inlägg utvecklar han sitt resonemang:

”Han smutsar ner det politiska samtalsklimatet i sin desperation för att motivera sin konstiga regering och deras absurda politiska linje. Jag undrar om han förstår hur farligt för demokratin detta är på längre sikt. Stefan Löfvens SSU-aktiva slafsighet äventyrar grundläggande värden i det svenska politiska systemet.”

På sociala medier är det många som är kritiska till hur Löfven buntar ihop KD och M med högerextrema krafter.

PJ Anders Linder skriver på Twitter att han hoppas att Annie Lööf och Anders Björklund ”tar ett ordentligt prat med sin statsminister om hur han uttrycker sig”.

Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraternas partiledarstab, är också kritisk.

”I ett S-tåg anklagas KD och M för högerextremisn (sic!), i ett annat skanderas det om att ’krossa sionismen’. Ett sanslöst double speak från en moralisk avgrund!”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Även Kristdemokraternas ledare, Ebba Busch Thor, uttalar sig angående Stefan Löfvens tal. I ett Facebook-inlägg skriver hon att det är förståeligt att han känner sig hotad av KD:s ”besked att vi kan samtala med alla i syfte att utifrån våra värderingar försöka få igenom den politik vi tror att Sverige behöver”.

Kristdemokraternas ledare, Ebba Busch Thor. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild

Vidare skriver hon att hennes partis ”besked är inte ett hot mot demokratin. Men det är ett hot mot socialdemokratin.”