Källa: Försvunnen kinesisk miljardär följde med frivilligt
Four Seasons i Hongkong, där den nu försvunne Xiao Jianhua bodde innan försvinnandet. Foto: Anthony Wallace/AFP/Getty Images


Den kinesiske miljardären Xiao Jianhua, som försvann från Hongkong i januari, gick med på att återvända till Kina efter långa förhandlingar med kinesiska antikorruptionsagenter. Det säger en källa med nära kopplingar till den kinesiska regimens toppledning till Epoch Times.

Enligt källan har kinesiska antikorruptionsagenter installerat sig i Hongkong, bland annat på det hotell där Xiao bodde, och bedriver flera olika utredningar.

45-årige Xiao försvann den 27 januari, och även om det råder förvirring kring vad som egentligen hände honom har det tolkats som att han mer eller mindre kidnappats av kinesiska myndigheter och förts till Kina.

Men enligt källan gick alltså Xiao med på att återvända, någorlunda godvilligt. Källan sade att Xiao och antikorruptionsteamet på hotellet Four Seasons diskuterade villkoren i över en vecka. Troligen var ett visst tvång ändå inblandat, eftersom Xiaos pengar till stor del är kvar på fastlandet, liksom medlemmar av hans familj.

Som Epoch Times tidigare rapporterat vill Xi Jinping-administrationen att Xiao ska hjälpa till att utreda högt uppsatta korrupta kinesiska affärsmän och partikadrer. Xiao är känd för att hantera finansiella transaktioner och tvätta pengar åt den falang inom kommunistpartiet som leds av förre regimledaren Jiang Zemin.

Enligt Epoch Times källa skickades två team för att tala med Xiao. De bestod av över tjugo personer, däribland antikorruptionsagenter, säkerhetsagenter och underrättelseagenter, liksom tjänstemän från Kinas högsta åklagarämbete och domstol.

Dessa team ska fortfarande befinna sig på Four Seasons i Hongkong och arbetar med andra utredningar, men vissa andra korrupta affärsmän sägs redan lämnat Four Seasons efter Xiaos försvinnande, och flyttat till andra lyxhotell.

En finansveteran från Hongkong som ville vara anonym har berättat för Epoch Times att det inte är någon tillfällighet att Xiao och andra affärsmän i hans liga väljer att bo på Four Seasons: det ligger i det centralt belägna affärsdistriktet Central, dess säkerhet och konfidentialitet är på nivån hos en schweizisk bank, och okända personer släpps inte in.

– Framför allt ger inte [Four Seasons] någon information till myndigheterna, vilket gör det svårt att utreda. Som en kontrast kan man lätt kidnappas mitt i natten om man bor i någon privat lyxvilla eller [den rika stadsdelen] Mid-Levels, berättade finansveteranen.

Rapportering av Li Lingpu och Larry Ong