Kanadensisk falungong-utövare hålls häktad i Kina
Den kanadensiska falungong-utövaren Sun Qian. Bilden kommer från hennes ID-kort.


En kinesisk-kanadensisk affärskvinna som är kanadensisk medborgare, och som utövar falungong, har hållits mot sin vilja i Peking sedan februari av den kinesiska säkerhetsapparaten.

51-åriga Sun Qian är vice vd för Beijing Leadman Biochemistry, ett företag som hon grundade med sin make Shen Guangqian 1997.

Sun befann sig i sin bostad i Chaoyangdistriktet i Peking den 19 februari när hon plötsligt fick besök av över 20 poliser. De sökte igenom hennes hem i åtta timmar och konfiskerade hennes dator, mobiltelefon och falungong-littaratur. Sun och hennes hushållerska fördes bort i handfängsel.

Den 28 mars ställdes hon av en åklagare inför anklagelsen om att ha ”använt en heretisk religiös organisation för att underminera upprätthållandet av lagen”, vilket är den vanligaste anklagelsen som den kinesiska regimens använder mot falungong-utövare.

Falungong är en andlig metod som innefattar qigong-övningar och bygger på principerna sanning, godhet och tålamod. Dess utövare förföljs av staten i Kina sedan 1999.

I polisförvaret försökte Sun förklara för vakterna att falungong varit bra för henne, och försökte försvara dess principer. Som straff för detta låstes hon in i ett litet, mörkt rum. Den här isoleringen upphörde efter att den kanadensiska ambassaden ingrep, enligt kanadensiska dagstidningen Globe and Mail.

Enligt vad Epoch Times erfar hålls Sun i nuläget i Pekings första interneringscenters fängelseavdelning 414, som är ökänd för sina brutala vakter.

Sun Qian är född i Kina, men blev kanadensisk medborgare 2007. Den kanadensiske parlamentsledamoten Peter Kent har nyligen väckt frågan om hennes fall hos Kanadas ambassadör i Kina, John McCallum, som sade sig vara medveten om hennes fall, men inte ville kommentera det. Kent kritiserade McCallums hållning i en intervju med New Tang Dynasty Television:

– Jag förstår att tystnad kan vara den bästa vägen i vissa situationer, men när det gäller falungong-utövare, med tanke på hur den kinesiska kommunistregeringen behandlat dem, tycker jag Kanada borde höja rösten, innan Qian Sun skadas.

Kent tillade:

– Vi vet att de kinesiska myndigheterna ibland tar till tortyr och andra övergrepp i den här sortens frihetsberövanden.