loadingDen kalla försommaren gör att det just nu är ont om jordgubbar på marknaden. Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Den kalla försommaren gör att det just nu är ont om jordgubbar på marknaden. Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Inrikes

Jordgubbssäsongen inte över trots kylan

Epoch Times

Den kalla försommaren har lett till brist på jordgubbar och höga priser på de eftertraktade bären. Men säsongen för svenska jordgubbar är långt ifrån över - nya skördar är att vänta, tack vare nya sorter och odlingsmetoder som förlänger den fram till hösten.

Konsumenterna som vill ha svenskodlade jordgubbar ska inte ge upp hoppet, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet. Att det just nu inte finns bär i den omfattning vi är vana vid, innebär inte att säsongen är slut.

– Det här är inget som kommer att vara hela sommaren. Just nu är det en brist, men vi kommer in i nya sorter och det planteras i omgångar. Vi har också börjat plantera remonterande sorter som kan skördas ända tills frosten kommer.

– Det händer mycket med svensk bärodling just nu, vilket är ganska kul.

Situationen är i stort sett liknande över hela landet. Även i södra Sverige har det på många håll nattetid varit flera minusgrader, med resultat att blomningen försvann. Också det myckna regnandet har slagit sönder jordgubbsskördar på friland. Jordgubbar odlade i växthus, tunnlar eller andra liknande arrangemang, har klarat sig. I fjol var situationen den motsatta - värmebölja före midsommar gav mer jordgubbar än marknaden kunde svälja.

Med en efterfrågan som är större än tillgången är också priserna höga. Även importerade jordgubbar är relativt dyra just nu.

– Oavsett varifrån bären kommer så är det nyttigt att äta mycket bär och frukt. Skillnaden är att lokalt odlade jordgubbar är plockade på morgonen vilket ger dem deras kvalitet och smak, säger Magnus Engstedt.

(TT)

Jordgubbar

Det tar fyra veckor för en jordgubbsblomma att utvecklas till ett moget bär. De första jordgubbarna kan skördas i Skåne i maj.

70 procent av landets försörjning av jordgubbar finns i södra Sverige. Landets nordligaste odling finns i Överkalix, vid polcirkeln.

Nya odlingsmetoder och sorter som tillkommit under de senaste åren har förlängt den svenska jordgubbssäsongen, som nu sträcker sig från maj till oktober.

Källa: Bärfrämjandet

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDen kalla försommaren gör att det just nu är ont om jordgubbar på marknaden. Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Den kalla försommaren gör att det just nu är ont om jordgubbar på marknaden. Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Inrikes

Jordgubbssäsongen inte över trots kylan

Epoch Times

Den kalla försommaren har lett till brist på jordgubbar och höga priser på de eftertraktade bären. Men säsongen för svenska jordgubbar är långt ifrån över - nya skördar är att vänta, tack vare nya sorter och odlingsmetoder som förlänger den fram till hösten.

Konsumenterna som vill ha svenskodlade jordgubbar ska inte ge upp hoppet, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet. Att det just nu inte finns bär i den omfattning vi är vana vid, innebär inte att säsongen är slut.

– Det här är inget som kommer att vara hela sommaren. Just nu är det en brist, men vi kommer in i nya sorter och det planteras i omgångar. Vi har också börjat plantera remonterande sorter som kan skördas ända tills frosten kommer.

– Det händer mycket med svensk bärodling just nu, vilket är ganska kul.

Situationen är i stort sett liknande över hela landet. Även i södra Sverige har det på många håll nattetid varit flera minusgrader, med resultat att blomningen försvann. Också det myckna regnandet har slagit sönder jordgubbsskördar på friland. Jordgubbar odlade i växthus, tunnlar eller andra liknande arrangemang, har klarat sig. I fjol var situationen den motsatta - värmebölja före midsommar gav mer jordgubbar än marknaden kunde svälja.

Med en efterfrågan som är större än tillgången är också priserna höga. Även importerade jordgubbar är relativt dyra just nu.

– Oavsett varifrån bären kommer så är det nyttigt att äta mycket bär och frukt. Skillnaden är att lokalt odlade jordgubbar är plockade på morgonen vilket ger dem deras kvalitet och smak, säger Magnus Engstedt.

(TT)

Jordgubbar

Det tar fyra veckor för en jordgubbsblomma att utvecklas till ett moget bär. De första jordgubbarna kan skördas i Skåne i maj.

70 procent av landets försörjning av jordgubbar finns i södra Sverige. Landets nordligaste odling finns i Överkalix, vid polcirkeln.

Nya odlingsmetoder och sorter som tillkommit under de senaste åren har förlängt den svenska jordgubbssäsongen, som nu sträcker sig från maj till oktober.

Källa: Bärfrämjandet

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024