Jan Blomgren: Elkrisen eldar på inflationen

Elkrisen: Ekonomiska konsekvenser

Att ersätta stabil kärnkraft med till exempel vindkraft – här på Gotland – som inte ger en jämn och stabil leverans av el har visat sig inte fungera. Foto: Bilbo Lantto


Många tecken tyder på att västvärlden riskerar att hamna i stagflation. Kombinationen av låg ränta under en längre tid och de extrema energipriserna riskerar att skapa en mycket lång tid av ekonomisk stagnation, med både hög inflation och hög arbetslöshet. Hur tar man sig ur en sådan situation?


Stagflation är ett ord som personer under 40 års ålder kanske inte ens hört, men som ger oss lite äldre kalla kårar längs ryggraden.

I klassisk ekonomisk teori har man en slags gungbräda med inflation och arbetslöshet på vardera sidan. I en lågkonjunktur med hög arbetslöshet har befolkningen mindre köpkraft, vilket gör att priserna inte pressas uppåt. I en högkonjunktur när det är brist på arbetskraft tvingas företagen höja lönerna för att attrahera nya anställda, med ökad köpkraft som följd vilket höjer priserna.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!