Ines hittade 2 100 år gammal tand i skånska Uppåkra

Ines Roos Bengtsson visar upp en tand som visade sig vara 2 100 år gammal. Foto: Uppåkrastiftelsen


För två år sedan hittade 11-åriga Ines Roos Bengtsson en tand i Uppåkra i Skåne. Efter analyser visade det sig att tanden var 2 100 år gammal.

Det var sommaren 2019 som Ines och hennes skolklass under en dag deltog i programmet arkeologiskolan i Uppåkra. Där vaskade hon fram tanden som senare visade sig vara från järnålderns tidigaste period.

– En av punkterna på min ”bucketlist” var att jag gärna skulle vilja omnämnas i historieböckerna, säger Ines Roos Bengtsson, som nu är 13 år, i ett uttalande.

Tack vare upptäckten läggs ytterligare en viktig pusselbit i historien om Uppåkra, som anses har varit ett viktigt maktcentrum i Norden under cirka 1 000 år.

Under våren fick Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center utökat anslag från Lunds och Staffanstorps kommun samt Region Skåne.

– För att vi ska möta framtiden så behöver vi värna om vårt kulturarv. Utveckla, satsa och inte minst bilda våra barn och ungdomar i historien, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt Lunds kommun är Uppåkra sju gånger större än Birka. Men endast 0,2 procent av det 40 hektar stora området har blivit utgrävt.

– Uppåkra är en av Europas mest spännande platser, ett slags Nordens ”Pompeji”. Om en liten tand kan skriva om historien, då blir man ju nyfiken på vad mer vi kan finna, och vad det kan berätta om vår historia. Det stärker även vår övertygelse om att Uppåkra bör betraktas som en nationell angelägenhet och väcka större engagemang även om det ligger utanför Mälardalen, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun, i samma pressmeddelande.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!