Kristna vikingar fynd vid villabygge

En mer än tusen år gammal begravningsplats i Sigtuna norr om Stockholm som arkeologer hittade vid utgrävningen inför ett villabygge. Foto: Uppdrag arkeologi


En gravplats som arkeologer bedömer vara från slutet av 900-talet har hittats vid en utgrävning inför ett villabygge i Sigtuna, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Arkeologerna är mest fascinerade över att de över tusen år gamla skeletten med stor sannolikhet kommer från den första generationen kristna. En tydligt tecken finns i gravarnas utformning.

Fynden ska senare placeras på Sigtuna museum. Foto: Uppdrag arkeologi

– Det som är unikt är att flera är begravda i träkistor som är överbyggda med sten, den konstruktionen har vi inte sett i Sigtuna tidigare, säger Johan Runer, arkeolog på Uppdrag arkeologi, till SVT Nyheter.

Kvarlevor från åtta människor tillsammans med en kniv, ett bälte och en kam har hittats i gravarna i den äldsta delen av Sigtuna. Marken där består av lera som bevarat skeletten och de dödas tillhörigheter väl.

Utgrävningen i den äldsta delen av Sigtuna på en plats där det ska byggas en villa – men som visade sig innehålla en över tusen år gammal begravningsplats. Foto: Uppdrag arkeologi

I en av gravarna fanns även skeletten från två spädbarn som tros ha dött vid förlossningen.

Arkeologernas fynd ska senare placeras på Sigtuna museum.

(Helena Björk/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!