Kinesisk medicin: Så påverkar känslor och stress vår hälsa


I dagens samhälle tvingas människor hantera stress. Ett visst mått av stress är bra, men extrem fysisk och psykisk stress leder till hälsoproblem.

Enligt kinesisk medicin har människor sju sorters känslor: lycka, panik, ilska, oro, ensamhet, sorg och rädsla. Under normala omständigheter orsakar inte dessa sinnesstämningar sjukdomar. Överdrivna känslor – både positiva och negativa – kan däremot orsaka förändringar i hur vår qi (livsenergi) rör sig i hela kroppen, vilket kan leda till kroppsliga obehag.

Därför anser man inom kinesisk medicin att den verkliga nyckeln till hälsa är att hålla de psykologiska och fysiologiska sinnesstämningarna i balans hela tiden. En måttligt positiv sinnesstämning kommer att balansera qi och blod, medan alltför intensiva känslor kommer att påverka de inre organen, vilket leder till kaotiskt qi som så småningom orsakar sjukdom.

Inom kinesisk medicin finns det grundläggande principer: ”Överdriven lycka leder till förlust av qi” och ”Överdriven lycka skadar hjärtat”.

Kaotiskt qi skadar organen

När människor är alltför glada, anser man inom kinesisk medicin att deras hjärt-qi minskar, deras sinnen blir röriga och det uppstår hjärtklappning, sömnlöshet och psykisk obalans. Överdriven lycka kan också få människor att skratta överdrivet och agera obetänksamt.

När människor blir uppskrämda kommer hjärt-qi i oordning vilket resulterar i panik, hjärtklappning, sömnlöshet, ångest och även till psykiska sjukdomstillstånd. Detta tillstånd kallas ”Panik leder till kaotiskt qi”.

När människor blir arga blir de otåliga, får huvudvärk, blir röda i ansiktet och kan till och med svimma. Detta kan påverka mjälten och magsäcken, vilket kan ge upphov till kräkningar och aptitlöshet. Kinesisk medicin beskriver detta tillstånd som ”Ilska driver upp qi” och ”Ilska leder till leverskada”.

Samband mellan sjukdom och känslotillstånd

Överdriven sorg ger människor en svag stämma och gör dem oförmögna att tala med stark röst, orsakar depression, framkallar ett tryck över bröstet och andnöd. Tillstånden beskrivs som ”Sorg leder till förlust av qi”, ”Oro leder till dystert qi” och ”Sorg skadar lungorna”.

Överdriven rädsla gör människor bleka och yra eller kan till och med leda till kollaps. Det finns de som drabbas av urininkontinens. Detta tillstånd kallas ”Rädsla leder qi nedåt” och ”Rädsla skadar njurarna”.

När en person är i ett akut smärttillstånd eller upplever symptom på sjukdom är lämplig medicinsk vård ett måste. Men patienten bör även reflektera över sina känslotillstånd och sin livsstil.

Lämplig motion, tillräckligt med sömn och sund kost är viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv. Kinesisk medicin påminner oss också om att vi behöver kultivera våra hjärtan för att uppnå god hälsa.

Meiyi är läkare inom kinesisk medicin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.