loading


Vårt starka växthus. Foton: Heidi Andersson
Vårt starka växthus. Foton: Heidi Andersson
Blogg

Heidi Andersson: Inspiration – så kan vi minska klimatpåverkan från Biffen

Heidi Andersson

Målet är att vara den förändring vi själva vill se i världen!

Björn och jag har fått ta del av värdefull kunskap och inspiration från projektet BeChange som drivs av klimatrådgivaren Stina Sundkvist och mentala coachen Ann Murugan. Aldrig tidigare har så många velat leva hållbart. ”BeChange”  supportar människor att lära sig att bli klimatsmarta och ta stegen för att skapa hållbara lösningar och samtidigt må bättre. Projektet BeChange är en satsning av Studiefrämjandet, Luleå kommun, Earth och Klimatklivet-Naturvårdsverket.

Skumtomtar har lika stor klimatpåverkan som fläskkött.

Ann Murugan fokuserar på de inre processerna där syftet är att deltagarna precis som elitidrottare ska topprestera och nå sina mål, så de upplever mer glädje, större hopp och mindre oro/klimatångest. Deltagarna får stöd och personlig coachning för att hitta lösningar som är hållbara, inte bara för klimatet men även för deras livspussel och livskvalitet. Stina Sundqvist fokuserar på de yttre processerna – hur ser mitt klimatavtryck ut och vad kan jag konkret göra åt detta? Via din egen kommun kan du alltid vända dig till Energi och klimatrådgivaren och få tips och råd. 

Stina berättade bland annat att skumtomtar har lika stor klimatpåverkan som fläskkött och att gurka är precis som farsan alltid påpekar – dyrt vatten. Störst påverkan på utsläppen kring min matkonsumtion har transporterna till och från matvarubutikerna, alltså hur du själv väljer att transportera dig till butiken och få med dig maten hem. Sen fick vi en massa tips, här nedan följer ett gäng:

Inspiration Biffen

Minska på köttet

Minska köttportionerna i storlek 50-100 gram/portion. Blanda vegetabiliskt och animaliskt protein i samma portion. Minska köttmängden och ge grönsakerna kärlek. Upptäck nya grönsaker och vältra dig i de som du tycker om.

Prova nya proteinalternativ, till exempel linser, bönor, ärter. Lägg till köttersättningsprodukter som lyx till exempel oumph med mera.

Minska på mejeriet

Prova mejerialternativ till exempel havregrädde i såser och späd ut grädden/mjölken.

Byt ut mejeri mot mjölkersättningar – soja, havremjölk, mandelmjölk. Drick vatten till maten.

Ät mer klimatsmarta vegetariska alternativ

Minska på den importerade frukten. Kolla upp nordiska vegetabiliska proteinkällor och eventuellt byt ut sojan, linser med mera för att det ska kännas bättre. Rotfrukter, kålväxter, lök och baljväxter är de mest klimatsmarta.

Potatis som bas – pasta ibland och ris vid speciella tillfällen.

Ät upp maten

Sluta kasta mat – en utmaning till dig J  leta efter halvaprisetmat – klimatsmart. Ät en halv portion innan barnen ätit klart och sen äta deras mat. Inte slänga mat – spara barnens mat. Ta vara på mat som har kort datum, laga till det eller frys in.

Minska matsvinnet – inför restdagar.

Håll koll på maten med en lista på kylen/frysen.

Köp halvaprisetmat och var flexibel – måndag morgon är bra.

Hitta inspiration

Hitta fler recept som är med små köttmängder, vegetariskt. Börja äta vegetariskt på restaurang för att få veginspiration kunna laga riktigt gott kött/fisk hemma.

Prova en ny sak i veckan och fokusera på det.

Hitta en till matlagningskompis – klimatsmarta matlådor.

Laga billigt, nyttigt, klimatsmart; mer rotfrukter, bönor, rotfrukter, lök, kålväxter.

Börja odla egen mat. Ät i säsong – Ät avokado på vintern. Byt ut importerad frukt mot svensk frukt. Byt ut frukt mot grönsaker. Minska på godiset. Ät choklad, speciellt mörk choklad. Klimatsmart – lök, kålväxter, rotsaker, baljväxter. Prova nya fiskrecept på växtätande fiskar, rödstrimma. Fiskguiden eller googla. Hälsa – livsmedelsverket.

Gör krämiga soppor för att vara mätt längre. Ät mer viltkött. Även kyckling och fisk, helst växtätande fisk. Upptäck mer kålväxter, rotfrukter, lök. Ät mer bär – smoothie på mandelmjölk och honung? Byt ut importerad frukt mot svensk frukt och frukt mot grönsaker.

Fråga efter vegetarisk mat när ni äter ute, på restaurang, med jobbet etc. Införa en vegetarisk dag i veckan, gör gärna matlådor.

Börja göra vegetariska matlådor/storkok. Ha flera vegetariska dagar/veckan. Äta små mängder kött åt gången. Inte slänga mat – restdag/vecka, frys in/laga till mat med kort datum. Köp halva priset – laga till eller frys in. Prova mjölkalternativ – havre, soya, mandel – smoothies, sås. Stek i olja.

Köp lokal mat och lagra i jordkällare.

Minska på den importerade frukten och köp svensk.

Smoothies – mandelmjölk/havremjölk, havregryn, bär, honung.

Släng inte mat – ha en restdag, frys in vid kort datum. Vältra dig i recept och prova nya grejer med favoritmaten. Börja odla egna rotsaker/grönsaker. Odla ett överflöd och byt mot det du äter som du inte odlar själv. Vinterförvara maten i källaren.

Fundera på – vad är livskvalitet för just dig?

Inspiration från BeChanges dokumentär

Aldrig tidigare har så många velat leva klimatsmart! Se BeChanges svenskproducerade dokumentär om att bli klimatsmart och samtidigt må bättre. Helt utan pekpinnar. Tillsammans med klimatrådgivaren Stina Sundqvist och mentala coachen Ann Murugan följer vi i denna dokumentär Linnea Sandberg och Andreas Wåhlström som har roligt medan de koldioxidbantar och gör livsstilsförändringar som både gynnar dem själva och klimatet. BeChange fokuserar på de tre största koldioxidkällorna i en privatpersons liv; Biffen, Bilen och Bostaden. Vi får ta del av en djupgående process som ger dem både vänner och minnen för livet. Del 1 fokuserar på Biffen – hur vi äter.

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Vårt starka växthus. Foton: Heidi Andersson
Vårt starka växthus. Foton: Heidi Andersson
Blogg

Heidi Andersson: Inspiration – så kan vi minska klimatpåverkan från Biffen

Heidi Andersson

Målet är att vara den förändring vi själva vill se i världen!

Björn och jag har fått ta del av värdefull kunskap och inspiration från projektet BeChange som drivs av klimatrådgivaren Stina Sundkvist och mentala coachen Ann Murugan. Aldrig tidigare har så många velat leva hållbart. ”BeChange”  supportar människor att lära sig att bli klimatsmarta och ta stegen för att skapa hållbara lösningar och samtidigt må bättre. Projektet BeChange är en satsning av Studiefrämjandet, Luleå kommun, Earth och Klimatklivet-Naturvårdsverket.

Skumtomtar har lika stor klimatpåverkan som fläskkött.

Ann Murugan fokuserar på de inre processerna där syftet är att deltagarna precis som elitidrottare ska topprestera och nå sina mål, så de upplever mer glädje, större hopp och mindre oro/klimatångest. Deltagarna får stöd och personlig coachning för att hitta lösningar som är hållbara, inte bara för klimatet men även för deras livspussel och livskvalitet. Stina Sundqvist fokuserar på de yttre processerna – hur ser mitt klimatavtryck ut och vad kan jag konkret göra åt detta? Via din egen kommun kan du alltid vända dig till Energi och klimatrådgivaren och få tips och råd. 

Stina berättade bland annat att skumtomtar har lika stor klimatpåverkan som fläskkött och att gurka är precis som farsan alltid påpekar – dyrt vatten. Störst påverkan på utsläppen kring min matkonsumtion har transporterna till och från matvarubutikerna, alltså hur du själv väljer att transportera dig till butiken och få med dig maten hem. Sen fick vi en massa tips, här nedan följer ett gäng:

Inspiration Biffen

Minska på köttet

Minska köttportionerna i storlek 50-100 gram/portion. Blanda vegetabiliskt och animaliskt protein i samma portion. Minska köttmängden och ge grönsakerna kärlek. Upptäck nya grönsaker och vältra dig i de som du tycker om.

Prova nya proteinalternativ, till exempel linser, bönor, ärter. Lägg till köttersättningsprodukter som lyx till exempel oumph med mera.

Minska på mejeriet

Prova mejerialternativ till exempel havregrädde i såser och späd ut grädden/mjölken.

Byt ut mejeri mot mjölkersättningar – soja, havremjölk, mandelmjölk. Drick vatten till maten.

Ät mer klimatsmarta vegetariska alternativ

Minska på den importerade frukten. Kolla upp nordiska vegetabiliska proteinkällor och eventuellt byt ut sojan, linser med mera för att det ska kännas bättre. Rotfrukter, kålväxter, lök och baljväxter är de mest klimatsmarta.

Potatis som bas – pasta ibland och ris vid speciella tillfällen.

Ät upp maten

Sluta kasta mat – en utmaning till dig J  leta efter halvaprisetmat – klimatsmart. Ät en halv portion innan barnen ätit klart och sen äta deras mat. Inte slänga mat – spara barnens mat. Ta vara på mat som har kort datum, laga till det eller frys in.

Minska matsvinnet – inför restdagar.

Håll koll på maten med en lista på kylen/frysen.

Köp halvaprisetmat och var flexibel – måndag morgon är bra.

Hitta inspiration

Hitta fler recept som är med små köttmängder, vegetariskt. Börja äta vegetariskt på restaurang för att få veginspiration kunna laga riktigt gott kött/fisk hemma.

Prova en ny sak i veckan och fokusera på det.

Hitta en till matlagningskompis – klimatsmarta matlådor.

Laga billigt, nyttigt, klimatsmart; mer rotfrukter, bönor, rotfrukter, lök, kålväxter.

Börja odla egen mat. Ät i säsong – Ät avokado på vintern. Byt ut importerad frukt mot svensk frukt. Byt ut frukt mot grönsaker. Minska på godiset. Ät choklad, speciellt mörk choklad. Klimatsmart – lök, kålväxter, rotsaker, baljväxter. Prova nya fiskrecept på växtätande fiskar, rödstrimma. Fiskguiden eller googla. Hälsa – livsmedelsverket.

Gör krämiga soppor för att vara mätt längre. Ät mer viltkött. Även kyckling och fisk, helst växtätande fisk. Upptäck mer kålväxter, rotfrukter, lök. Ät mer bär – smoothie på mandelmjölk och honung? Byt ut importerad frukt mot svensk frukt och frukt mot grönsaker.

Fråga efter vegetarisk mat när ni äter ute, på restaurang, med jobbet etc. Införa en vegetarisk dag i veckan, gör gärna matlådor.

Börja göra vegetariska matlådor/storkok. Ha flera vegetariska dagar/veckan. Äta små mängder kött åt gången. Inte slänga mat – restdag/vecka, frys in/laga till mat med kort datum. Köp halva priset – laga till eller frys in. Prova mjölkalternativ – havre, soya, mandel – smoothies, sås. Stek i olja.

Köp lokal mat och lagra i jordkällare.

Minska på den importerade frukten och köp svensk.

Smoothies – mandelmjölk/havremjölk, havregryn, bär, honung.

Släng inte mat – ha en restdag, frys in vid kort datum. Vältra dig i recept och prova nya grejer med favoritmaten. Börja odla egna rotsaker/grönsaker. Odla ett överflöd och byt mot det du äter som du inte odlar själv. Vinterförvara maten i källaren.

Fundera på – vad är livskvalitet för just dig?

Inspiration från BeChanges dokumentär

Aldrig tidigare har så många velat leva klimatsmart! Se BeChanges svenskproducerade dokumentär om att bli klimatsmart och samtidigt må bättre. Helt utan pekpinnar. Tillsammans med klimatrådgivaren Stina Sundqvist och mentala coachen Ann Murugan följer vi i denna dokumentär Linnea Sandberg och Andreas Wåhlström som har roligt medan de koldioxidbantar och gör livsstilsförändringar som både gynnar dem själva och klimatet. BeChange fokuserar på de tre största koldioxidkällorna i en privatpersons liv; Biffen, Bilen och Bostaden. Vi får ta del av en djupgående process som ger dem både vänner och minnen för livet. Del 1 fokuserar på Biffen – hur vi äter.

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024