Heidi Andersson: Nu lär sig förskolebarnen genom att kompostera - förut kördes avfallet 25 mil
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025
Dante och jag har antagit utmaningen (som vi själva hittat på) att ta hand om femåringarnas matavfall på förskolan i Storuman. Foto: Heidi Andersson


Förberedelserna inför skolstarten (förskoleklass för 6-åringar för Dantes del) kan bestå av olika saker. Dante har nu flera kvällar i rad på eget initiativ, entusiastiskt plockat fram en pedagogisk skrivbok (det ska svaras på frågor, ritas, målas osv..) om hur man lär sig klockan som han fått av farfar Arne Ferry. Tillsammans med grannkompisarna Gustav och William har vi också monterat två stora kompostbehållare.

Planen är att förskoleklassen ska få chans att kompostera sina egna äppelskruttar och annat organiskt på plats istället för att detta ska fraktas till Umeå (25 mil bort) för hantering. Målsättningen är att ge förskoleeleverna en förståelse och delaktighet i kretslopp och hur man gör något som många gånger ses som en belastning, ett avfall till en värdefull resurs – egen näringsrik jord. Detta blir ett pilotprojekt som drivs av mig och Dante i samarbete med personal och elever. Blir intressant att se hur lång tid det tar innan en behållare är full.

Tänker att vi ska använda oss av 10-litershinkar med lock där matavfallet varvas med Bokashiströ som en levande sågspånsliknande produkt med ”goda” mikrober i (effektiva mikroorganismer som verkar tillsammans för att snabbare bryta ner organisk material). Matresterna konserveras så de inte luktar – de luktar syrat istället för åtel, dvs lik, död, glömd maskdosa som legat i solen, ja ni fattar poängen..

Kompostbehållarna är redo och Dante och jag är taggade – nu väntar vi bara på en startsignal från kommun och förskolepersonal så drar vi igång!

Supertrion! Gustav, Dante och William. Hissar grepen i segergest.

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.