Heidi Andersson: Inspiration – minska klimatpåverkan från Bostaden och Konsumtionen
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025
Foto: Eva Sagerfors


Målet är att vara den förändring vi själva vill se i världen

Björn och jag har fått ta del av värdefull kunskap och inspiration från projektet BeChange som drivs av klimatrådgivaren Stina Sundkvist och mentala coachen Ann Murugan. Aldrig tidigare har så många velat leva hållbart. ”BeChange” supportar människor att lära sig att bli klimatsmarta och ta stegen för att skapa hållbara lösningar och samtidigt må bättre. Projektet BeChange är en satsning av Studiefrämjandet, Luleå kommun, Earth och Klimatklivet-Naturvårdsverket.

Ann Murugan fokuserar på de inre processerna där syftet är att deltagarna precis som elitidrottare ska topprestera och nå sina mål, så de upplever mer glädje, större hopp och mindre oro/klimatångest. Deltagarna får stöd och personlig coachning för att hitta lösningar som är hållbara, inte bara för klimatet men även för deras livspussel och livskvalitet. Stina Sundqvist fokuserar på de yttre processerna – hur ser mitt klimatavtryck ut och vad kan jag konkret göra åt detta? Via din egen kommun kan du alltid vända dig till Energi och klimatrådgivaren och få tips och råd. 

Fundera på – vad är livskvalitet för just dig?

Heidi Andersson, planetskötare

Stina berättade bland annat att skumtomtar har lika stor klimatpåverkan som fläskkött och att gurka är precis som farsan alltid påpekar – dyrt vatten. Störst påverkan på utsläppen kring min matkonsumtion har transporterna till och från matvarubutikerna, alltså hur du själv väljer att transportera dig till butiken och få med dig maten hem. Sen fick vi en massa tips, här nedan följer ett gäng:

Inspiration Bostaden

- Byt ut lampor allteftersom till LED, även i stugan, skaffa timer. Koppla in avstängningsdosor. Stäng av datorn/teknik/router-internet när den inte används. Kolla om det går att byta utebelysning till en sort som tål att stängas av. Skaffa fjärrkontroll till lampor.

- Skaffa ursprungsmärkt el: Telge energi, GodEl. Se över energianvändningen i stugan, eventuellt luftvärmepump.

- Kolla upp solceller.

- Börja vädra kläder istället för att tvätta. Använd kläder tills de är smutsiga.

- Kör eko-program på maskiner. Stäng av duschen under shamponering och tvålande.

- Vädra med korsdrag. Se över isolering runt dörrar och fönster – tejpa. Lägg matta över köksluckan. Sänk temperaturen i garaget (10 grader) och i huset, skaffa tofflor, varm tröja.

- Fundera på om tomma rum kan hyras ut – couchsurfing – hyra ut ibland. Går det att förbättra uppvärmningen i stugan?

- Tänka på att diska mycket i diskmaskin och minska handdisk. Skaffa diskbalja för att minska handdisk.

- Kolla upp med hyresvärd om det går att byta till snålspolande kranar och duschmunstycken.

Luftsolfångare för ventilation, avfuktning och värme. Foto: Heidi Andersson

Inspiration Konsumtion

- Prova ett köpfritt år eller månad, köp grejer second hand.

- Fyll livet med kultur och naturupplevelser (gå, cykla, eller buss). Säg upp de tidningar du inte läser. Säg nej till gratistidningar. Undvik reklam för att minska köpsug.

- Köp kläder second hand. Kom på klädbytardag! Köp kvalitetskläder som passar behoven. Organisera garderoben, para ihop kläder- outfit. Rensa ut kläder som inte används och bestäm dig för vad som behövs/används och vad som inte behövs/används.

- Minska arbetstiden för att vara mer utvilad och närvarande. Vad ska jag göra istället? Förändra arbetslivet/situationen. Vad sporrar mig? Upptäcka nya recept/råvaror.

- Rensa bort allt onödigt, rensa röran för att konsumera mindre och återanvända.

Fundera på – vad är livskvalitet för just dig?

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.