Ökande kriminalitet bland ungdomar är bakgrunden till ett regeringsförslag om nya verktyg för socialtjänsten. Bland annat föreslås tvång och böter för föräldrar som inte samarbetar kring olika insatser.
Den 1 juli trädde den nya socialtjänstlagen i kraft. Den innebär bland annat att socialtjänsten ska kunna arbeta mer förebyggande och att fler ska få insatser när de behöver. Parallellt med den nya lagen har ett nytt lagförslag tagits fram. Bakgrunden är utmaningarna med ökande kriminalitet bland ungdomar och en socialtjänst som behöver nya verktyg för att hantera nya problem. I en utredning föreslår regeringen konsekvenser för föräldrar, men även för unga och barn, som inte samarbetar kring olika insatser.
– Allt fler barn och unga dras i dag in i kriminella nätverk. Samtidigt står socialtjänsten med verktyg som inte är anpassade för dagens utmaningar. Det är inte hållbart. Barnens rätt till en trygg och säker uppväxt måste gå först. Därför är de här förslagen särskilt efterlängtade, för att kunna stärka föräldraansvaret och socialtjänstens arbete. Socialtjänsten ska ha rätt förutsättningar att tidigt kunna ingripa om ett barn eller en ungdom riskerar att dras in i kriminalitet, sade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vid en pressträff i november förra året där utredningens lagförslag presenterades.