Gränspolisen genomförde stor insats med inre utlänningskontroller
Foto: Epoch Times-arkivbild


Gränspolisen genomförde på torsdagen över 130 inre utlänningskontroller vid en insats på Arlanda och kring hamnarna i Stockholms län, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Arbetet är en del av en kraftansamling som skedde med ökade personalresurser. Syftet med insatsen är att man med utökad kontroll vill hitta personer som inte får resa in eller vistas i landet samt att förhindra och upptäcka gränsöverskridande brottslighet.

– Inre utlänningskontroller görs i det dagliga arbetet och fler förstärkta insatser kommer att genomföras framöver, säger Lisa Ström, chef för Gränspolisenheten hos Polisen i region Stockholm, i pressmeddelandet.

Insatsen genomfördes med hjälp av kontroller mot personer som reser till och från Arlanda och resande i hamnarna i Kapellskär, Nynäshamn och Frihamnen.

En person som är efterlyst för grovt vapenbrott greps och en annan blev avvisad från landet.

– Vi har jobbat brett med både kontroller vid flygplan som landat, med personal från Tullverket på Arlanda samt med trafikkontroller vid våra hamnar. Flera enheter inom polisen har deltagit, säger Rikard Wegersjö, samordnare för insatsen.

Två personer har av polisen rapporterats för lastsäkringsbrott och fyra individer fick böter för att ha kört avställda fordon.  

För en vecka sedan lite mer stoppade polisen 15 personer som kom med färja till Frihamnen. Man misstänkte de för att vara svart arbetskraft och 13 av dem avvisades efter prövning till Uzbekistan, rapporterade TT.

Polisen gjorde även tillslag mot ett 70-tal arbetsplatser i Bohuslän för drygt tre veckor sedan, vilket Epoch Times skrev om. Tolv personer, som inte har rätt att vistas i landet och som arbetade illegalt, greps.

Nyligen beslutade regeringen att den inre gränskontrollen förlängs med tre månader. Bedömningen är att det fortsatt finns ett hot mot ”den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige”. Samtidigt finns det också brister i kontrollen vid Schengens yttre gränser.