Tolv personer greps efter insats mot illegal arbetskraft
Tolv personer greps vid en polisinsats mot illegal arbetskraft i Bohuslän. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Förra veckan gjorde polisen tillslag mot en mängd arbetsplatser i Bohuslän efter tips om illegal arbetskraft. Efter insatsen omhändertog man tolv personer, skriver Bohusläningen.

Polisen slog till mot ett 70-tal arbetsplatser i Fyrbodal. Insatsen skedde i samarbete med Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket och Försäkringskassan.

125 personer kontrollerades i tillslaget och tolv av dem togs i förvar.

– Alla saknade rätt att vistas här och alla jobbade illegalt, säger Mikael Holmgren, biträdande chef för gränspolisen, till Bohusläningen.

Polisen håller just nu på och gör anmälningar mot flera företag eftersom det är straffbart att använda sig av illegal arbetskraft. Att uppehålla sig i landet är inte brottsligt. De omhändertagna kommer dock att avvisas, enligt tidningen.

Enligt Holmgren rör det sig om någonstans mellan fem och tio anmälningar. Fyra personer hade falska dokument och två misstänkts för brukande av falsk urkund.

I samband med insatsen fick man också ett tillskott på cirka 1,5 miljoner kronor till statskassan. Det rör sig om avgifter och pengar som annars kunde ha betalats ut felaktigt som exempelvis bidrag, skriver tidningen.

Man slog främst till mot branscher inom bygg, bilvård, restauranger och skönhetsvård eftersom illegal arbetskraft är vanligt förekommande där. Det förekommer att de illegala arbetstagarna utnyttjas av sina arbetsgivare.

– Det finns en väldigt stor risk att de far illa, blir offer för människohandel. I detta fallet hade vi inget sånt, säger Mikael Holmgren till tidningen.

Stefan Kristiansson, chef för lokalpolisområdet Västra Fyrboda, sade tidigare till SVT, att många som arbetar i Sverige utan något tillstånd lever i ett skuggsamhälle. De ”lever i bostäder som vi inte skulle kunna tänka oss leva i”.