Fortsatt användning av glyfosat föreslås
En utvärderingsgrupp föreslår att ogräs ska få bekämpas med glyfosat i EU. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Bekämpningsmedlet glyfosat lever upp till lagkraven – medlet bör få användas även framöver inom EU. Det anser en utvärderingsgrupp från fyra EU-länder.

EU-godkännandet för bekämpningsmedlet glyfosat, som bland annat ingår i ogräsbekämpningsmedel som Roundup, går ut 2022.

Den verksamma beståndsdelen är bland de mest använda bekämpningsmedlen i världen, men dess inverkan på djur och växter är starkt omdiskuterat. I Sverige finns begränsningar för användningen av medlet.

Nu har EU låtit en utvärderingsgrupp med experter från fyra EU-länder undersöka medlets påverkan och komma med förslag till hur medlet ska få brukas i framtiden.

Gruppen har kommit fram till att medlet lever upp till gällande lagkrav, och föreslår nu att det ska få fortsatt godkännande inom EU.

"Vi har gjort en omfattande vetenskaplig utredning av miljöeffekter och vilken påverkan som kan finnas på människor och djurs hälsa" skriver Katarina Lundberg, enhetschef på svenska Kemikalieinspektionen som är en av de deltagande myndigheterna, i ett pressmeddelande.

Gruppens slutsats är att rätt hanterat kan medlet användas utan att det uppstår oacceptabla risker.

Det definitiva beslutet fattas av EU:s medlemsländer.

(TT)

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!