Forskning: Vill du vakna gladare – stäng av mobilen
Att surfa sent in på småtimmarna kan var roligt, men kan göra en deppig och ge humörsvängningar.


En studie med 91 000 personer har visat att sömnstörningar kan påverka den mentala hälsan. För den som surfar, spelar eller är på Facebook sent på kvällen kan det löna sig att tänka om.

De som tillbringar tid på sociala medier till långt in på natten, tittar på tv eller är uppe sent blir lättare deprimerade, får humörsvängningar och känner sig mindre lyckliga, visar en studie som publicerades i tidningen The Lancet Psychiatry i våras.

I den brittiska studien, som är den största i sitt slag, deltog drygt 91 000 personer mellan 37 och 73 år.

Deltagarnas aktivitetsnivåer registrerades med en mätare på handleden under sju dagar. Man mätte de cirkadiska rytmerna (dygnsrytmer), som graderades till hur de hade störts under aktiv dagtid och nattvila; hur långt de var från ett hälsosamt mönster. Data samlades in mellan 2013 och 2015.

Cirkadiska rytmer är inbyggda och regelbundet cykliska med en period av ungefär ett dygn. Dessa inre biologiska klockor styr ett antal andra processer, som ämnesomsättning, födointag och växlingar mellan vila och aktivitet.

Det är bra att vara rädd om sin dygnsrytm - försöka att vara aktiv under dagen och vila på natten.

Var fjärde person visade sig ha ett onormalt mönster, där det inte var någon större skillnad mellan aktivitetsnivån på dagen och natten. Dessa hade sex procents högre risk att drabbas av depression och elva procent högre risk för bipolär störning, och skattade sin känsla av lycka nio procent lägre.

– Dessa var personer med mycket dåliga sömnvanor, människor som är ute på sociala medier, som Facebook, mitt i natten eller dricker te mitt i natten, säger den ledande forskaren bakom studien, Daniel Smith, till The Times.

Forskarna bakom studien skriver i The Lancet att störningar av sömnen och cirkadiska rytmer är kärnan i sjukdomar med humörstörningar och kan också ha samband med ökad känslighet för sådana sömnstörningar. 

– Alla som någon gång har landat efter en långflygning eller haft barn, vet att även ett par nätter med dålig sömn kan vara ganska förödande för humöret och tankeförmågan, säger professor Daniel Smith från University of Glasgow.

Smith föreslår att man slutar surfa och stänger av sin mobil klockan tio på kvällen; då har man möjlighet att varva ner innan man släcker ljuset för natten. Han säger vidare:

– Det är inte bara vad man gör på natten, utan också vad man gör på dagen – försök att vara aktiv under dagen och vila på natten. Särskilt under vintern. Att komma ut i friska luften på morgonen är lika viktigt som att få en god natts sömn och låta bli sin mobiltelefon.

 

Val 2018 – Kriminalpolitik

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?