Smart marknadsföring har förvandlat exotiska bär, knölar och växtextrakt från geografiskt avlägsna platser till "superfood". Därmed är de till synes bättre, och därför dyrare, än kulinariska basråvaror som finns i den lokala mataffären, som vitlök, lök och grönkål.
Detta leder oss till rödbetan. Få livsmedel blöder lika rött och lätt som rödbetan. Enligt gammal visdom kan livsmedlets egenskaper eller utseende avslöja dess hälsoeffekter. Och vad gäller rödbetan så ger den näring till just blodet och blodcirkulationen. Tack vare den växande mängden forskningsresultat vet vi nu att rödbetor är en av naturens bästa blodkärlsstärkande medel.
Blodkärlsvidgande
En studie från 2008, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Hypertension, fann att rödbetor innehåller signifikanta mängder blodkärlsvidgande nitrat. Tre timmar efter intag av 500 ml rödbetsjuice upplevde försökspersonerna ett signifikant blodtrycksfall, som direkt kunde kopplas till en ökad koncentration nitrat i blodplasman.
Återhämtning för trötta muskler
Rödbetor förbättrar inte bara hjärtkärlkapaciteten utan även den atletiska prestationen. En forskningsstudie från 2009, publicerad i Journal of Applied Physiology, fann att kosttillskott med nitrat i form av rödbetsjuice minskade mjölksyran vid maximal träning och ökade toleransen vid högintensiv träning.
En uppföljningsstudie som publicerades i samma tidskrift 2010 visade att nitratrik rödbetsjuice även förbättrade muskelkontraktionseffektiviteten under knästräckande övning. Forskarna antog att den positiva effekten man såg kan bero på en minskad energiförlust under muskelproduktion.
Rödbetor motverkar infektioner
Rödbetor växer i jorden, en plats full av mikrober. Det här kan vara orsaken till att naturen har utrustat växten med ett naturligt försvar. Så det är inte konstigt att rödbetor har visat sig kunna bekämpa följande organismer:
- Rödbetspektin har visat sig hämma framställning av vissa toxiner hos stafylokocker typ A och B.
- Rödbetsextrakt har visat sig minska smittsamhet hos influensa A, och även dödlighet av samma virus.
- Rödbetor har visat sig kunna hämma tumörbildning kopplad till Epstein-Barr-viruset.
Utan tvekan kommer framtida forskning finna ytterligare verkan av rödbetor mot sjukdomsalstrande mikrober. Dessutom har man upptäckt fler goda egenskaper, som dessa:
Leverskador: En studie från 2006 visade att rödbetor har betydande dosberoende leverskyddande egenskaper mot kemisk koltetraklorid. Mer nyligen har forskning visat att de även skyddar mot N-nitrosodietylaminassocierad leverskada.
Hjärt- och kärlsjukdom: En studie från 2000 visade att rödbetsfibrer samtidigt kunde öka HDL och sänka LDL-kolesterolnivåerna. Kanske än mer intressant fann studien också en nära 30-procentig minskning av ansamling av kolesterolplack i aortan hos djur som fått äta rödbetsfiber.
Strålningsexponering: Betalainer är växtfärgämnen som finns i rödbetor och har visat sig minska toxiciteten i samband med exponering för gammastrålning.
Cancer: Rödbetsjuice har visat sig minska biverkningar orsakade av DMBA, en kemikalie som är kopplad till risk för bröstcancer. Rödbetor har också visat sig uppvisa anti-canceregenskaper i prostatacancercellinjer vid toxicitetsnivåer som är mycket lägre än kemiska ämnen såsom doxorubicin, som används vid behandling av vissa cancerformer.

Rödbetssoppa, borstj, värmer fint den kalla tiden på året. Foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Rödbetans näringsinnehåll
Förutom de tidigare nämnda medicinska egenskaperna har rödbetor även ett gott grundläggande näringsinnehåll. De innehåller höga halter av folat med 69 mikrogram per 100 gram, vilket ger 23 procent av det dagliga rekommenderade intaget för ungdomar och vuxna (undantaget kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande som rekommenderas en högre mängd), enligt Livsmedelsverket.
De innehåller också 3,3 mg/100 g, eller 4,4 procent av det dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin. Här bör man känna till att C-vitamin här förekommer i sitt naturliga tillstånd och därmed ser annorlunda ut än sitt isolat, halvsyntetisk askorbinsyra. Det betyder att 3,3 mg är värt mycket mer än sin vikt.
Ett annat sätt att förklara det är att om man tar ett näringsämne ur sitt naturliga sammanhang, som ett helt livsmedel, så beter det sig mindre som ett näringsämne och mer som en kemikalie. För mer information om denna dynamik, se författaren Dr Vic Shaynes utmärkta bok: "Whole Food Nutrition: The Missing Link in Vitamin Therapy".

Kokta rödbetor med getost och nötter. Foto: Zuzyusa/Pixabay
För en fullständig lista över rödbetans näringskomponenter, besök Nutritiondata.coms sida om rödbetor här. För en fullständig lista över rödbetans terapeutiska egenskaper på GreenMedinfo.com, besök vår sida med Beet Health Benefits.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.