Företagets satsning skulle ge 500 jobb – backar efter SD:s valframgångar


Golvkoncernen Pervano Invest hade planer på att etablera sig i Östra Ljungby, vilket på sikt skulle ge 500 jobb. Men efter Sverigedemokraternas valframgångar i Klippan väljer man att ställa in satsningen. Det skriver Sydsvenskan.

Pervanokoncernen, med sina cirka 1000 anställda, har sedan våren haft diskussioner med Klippans kommun i Skåne om ett område med 20 hektar vid E4. Man planerade investeringar i miljardklassen som till en början skulle 100–150 jobb. På fem års sikt skulle det kunna ge 500 jobb.

Efter valet väljer nu Pervano att i stället dela upp satsningen i andra kommuner och utomlands. Man ska bland annat hyra en industrifastighet i Helsingborg. Orsaken är att 40 procent av invånarna i Klippans kommun röstade på SD i riksdagsvalet.

Klippans kommunalråd, Kerstin Persson (S), säger till tidningen att det ”var en riktig kalldusch” när hon fick veta att satsningen ställs in.

– Allt såg positivt ut och möjligt. Det hade varit fantastiskt för kommunen, regionen och landet egentligen, säger hon.

Vd:n för Pervanokoncernen, Darko Pervan, säger att han är ledsen för att man säkerligen inte kommer att hitta ett lika bra alternativ. Han säger att företaget inte av ekonomiska skäl kan ge vika för sina grundläggande värderingar.

– Vi lägger stor vikt vid etik och moral, att alla har lika värde. Det är en grundläggande tes i vår affärsfilosofi, säger han till Sydsvenskan.

När Jonas Luckman, ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, får höra att etableringsplanerna dras tillbaka, säger han till tidningen att det känns som trams.

Han menar att Darko Pervan inte ska ägna sig åt politik utan i stället lägga tid på företagande. Han säger till Sydsvenskan att SD:s företrädare är goda och etablerade samhällsmedborgare och det inte har någonting med etik och moral att göra.

Sverigedemokraterna i Klippan blev det största partiet i riksdagsvalet. Man fick 13 av 41 mandat i kommunfullmäktige. Det är oklart hur kommunen ska styras framöver. Samtliga partier verkar dock eniga att hålla partiet borta från makten.

Den nuvarande kommunledningen har försökt att få Pervano att avvakta tills man har fått ett nytt styre i Klippan. Men Darko Pervan står fast vid sitt beslut att ställa in satsningen.

– Men man kan inte rösta på missnöjespartier och samtidigt tro att det inte påverkar näringslivets etableringsplaner. Det är säkert många ledare i näringslivet som tänker likadant, säger han till Sydsvenskan.