Ulf Kristersson ska försöka bilda regering
Talmannen Andreas Norlén och M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Persson/TT


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen att sondera läget för att bilda en ny regering.

Talmannen Andreas Norlén har i dag träffat alla partiledare för nya samtal för att försöka vaska fram en statsministerkandidat.

Talmän före honom har haft ett givet alternativ att rikta sig till när han eller hon pekat ut en regeringsbildare. Så är det inte nu, hävdar Norlén på sin pressträff.

Två personer

I nuläget finns två rimliga personer för att få sonderingsuppdraget – statsminister Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Norlén säger att det finns argument för båda, men han har landat i Ulf Kristersson.

– Det handlar om att undersöka möjligheten att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén.

Han ställer inga krav på att Ulf Kristersson ska kunna visa att han får igenom en budget genom riksdagen. Det enda kravet är att en statsministerkandidat ska tolereras av riksdagen, alltså att inte fler än hälften röstar nej.

Norlén konstaterar att partierna nu måste börja samtala och flytta sina positioner – annars blir det ingen regering.

– Det ligger nu ett stort ansvar på partierna och partiledarna att ompröva tidigare positioner och göra det möjligt att bilda en regering, säger Norlén.

– Jag vill inte bli den första talman som inte lyckas få en statsministerkandidat vald.

Kristersson får två veckor på sig att hitta en lösning, men ska lämna en lägesrapport om en vecka.

Alliansregering

Vid en pressträff tidigare i dag framhöll Ulf Kristersson att han vill bilda en Alliansregering och försäkrade att han kommer att göra allt han kan för att det ska bli verklighet.

Allianspartierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144 och Sverigedemokraternas 62, är splittrade i synen på vilket stöd en Alliansregering ska ta från Sverigedemokraterna. Men Kristersson tonade ned sprickan.

– Vi har fortsatt goda samtal i Alliansen. Vi är överens om allt det som ni inte rapporterar om, sade han till journalister.

(TT)