Flera personer gripna efter att flygplan sköts ned i Iran
Irans president Hassan Rouhani. Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images


Iranska myndigheter meddelade på tisdagen att gripanden har gjorts i samband med det nedskjutna passagerarplanet som dödade 176 människor förra veckan.

Meddelandet kommer efter omfattande protester från det iranska folket över nedskjutningen och uppenbara försök från högt uppsatta tjänstemän att mörklägga orsaken till kraschen.  

”Smärtsamt och oförlåtligt” misstag

Gholamhossein Esmaili, talesperson för Irans justitiedepartement, säger att ”omfattande utredningar har påbörjats och några personer är gripna”. Det framkommer dock inte på departementets hemsida hur många som har gripits.

Irans president Hassan Rouhani sade på tisdagen att han vill ha en specialdomstol ”med en högt uppsatt domare och ett dussintal experter” som utreder händelsen.

– Det här är inget vanligt fall. Hela världen kommer att titta på, sade han i ett tv-sänt tal i Iran, enligt nyhetsbyrån AP.

Rouhani säger att händelsen är ”ett smärtsamt och oförlåtligt” misstag och lovar att hans administration kommer att göra allt man kan gällande ärendet.

Förnekade i flera dagar

Det var på onsdagen förra veckan som Iran sköt ned ett passagerarplan utanför Teheran med en missil. Detta då man varit på helspänn för en möjlig hämndattack från USA efter att Iran skjutit missiler mot två amerikanska militärbaser i Irak. Attacken var ett svar på att USA dödade islamska revolutionsgardets toppgeneral Qassem Soleimani.

Iran har i flera dagar förnekat att det var en missil som orsakade flygplanskraschen. Tidigare har USA och Kanada via underrättelseuppgifter sagt att de tror att Iran sköt ned planet.

Amir Ali Hajisadeh, befälhavare för det islamska revolutionsgardets flygvapen sade på lördagen att han tar på sig det fulla ansvaret. I ett tv-sänt tal sade han att ”jag önskade att jag var död” när han fick veta om flygplanskraschen.

Alla 176 personer som befann sig i planet omkom. 17 av dem var hemmahörande i Sverige.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.