Hälsa

Fem sätt att förbättra matsmältningen

Tysan Lerner

Vill du ha klar hy? Se till att förbättra matsmältningen. Vill du ha platta magmuskler? Återigen, förbättra matsmältningen. Vill du ha ett starkt immunsystem? Ett bra minne och god koncentration? Allt detta leder tillbaka till matsmältningen.

Enligt Scientific Americans har några vetenskapsmän gett tarmen smeknamnet ”den andra hjärnan”, och det på mycket goda grunder. Tunntarmen innehåller fler nervceller än ryggmärgen samt många av de kemiska substanser som kontrollerar hjärnan, såsom serotonin och dopamin.

Många människor brottas med matsmältningsproblem som halsbränna, förstoppning, uppsvälldhet och gaser. För att bota magen eller tarmen kämpar man ofta med att hitta rätt medicin.

Att bli botad är viktigt, men när du vill förbättra hälsan, glöm inte de enkla sakerna som du kan göra själv. Här är några tips som du kan införliva i ditt dagliga liv för att förbättra matsmältningen. Följ dem, och plötsligt kanske du upptäcker att du har mer energi och mindre smärta. Dessutom kommer du att se bättre ut.

1. Bli lugn

Ta några djupa andetag innan du ska äta. Magen kommunicerar med hjärnan. Om du är helt upptagen av tankar när du ska äta kan det bli stopp i tarmen, vilket gör det svårt för magen att smälta maten ordentligt.

Följ kulturtraditionerna runtom i världen – ta en stunds stillhet, eller be en bordsbön innan du äter. Då kan du lugna ner dig och äta i lugn och ro.

Citronvatten är bra för matsmältningen. Foto: Ava Brozova

 

2. Tugga mer

Nästa steg i matsmältningsprocessen sker i munnen. Ta tid på dig att tugga mer så att magen inte behöver arbeta på övertid för att bryta ner maten.

Att tugga maten mer kräver längre tid. Ju längre tid du tar på dig att äta, desto troligare är det att du kommer att äta mindre. Detta beror på att det tar tid för maten att vandra ner till magen och för hjärnan att få budskapet att du är mätt.

För de som äter för fort slutar det ofta med att man äter för mycket, känner sig trött och uppsvälld efter måltiden. Detta eftersom det går åt mer energi för att bryta ner den otuggade maten i magen. Det är också svårare att absorbera matens näringsämnen om den inte har brutits ner väl innan den landar i tunntarmen.

3. Drick vatten med citron och äppelcidervinäger

I motsats till vad man allmänt tror behöver magens miljö vara sur. Tillsätt lite citron eller äppelcidervinäger till vattnet och drick det varje dag 20 till 60 minuter före måltiden.

Om du gör det här kommer inte bara din aptit att minska, utan din matsmältning kommer också att förbättras.

4. Ta bort mjölkprodukter

Mjölkprodukter lägger sig i magen och bryter ner magens starka slemhinna som skall hindra syran från att läcka ut. När slemhinnan blir svag kommer man att få problem såsom refluxsjukdomar eller magsår.Kasein som finns i mejeriprodukter är en av de skadligaste livsmedelpartiklarna. Den läcker ut i blodomloppet från tarmen, enligt Andrea Nakayama från Holisticnutritionlab.com.

5. Ha god hållning

Magen är en muskel som finns under mellangärdet. Massera området under vänster sida av bröstkorgen så känner du magen. Om du drar skuldrorna framåt märker du att magen pressas ihop.

En ihoptryckt mage leder till försvagade magmuskler. Magmusklernas uppgift är att transportera och trycka ned maten för att bryta ner den ytterligare.

Sitt upprätt och andas djupt så att diafragman stimuleras och du märker hur annorlunda magen känns. Du kan märka att det finns mer plats i området och mindre irritation.

Tysan Lerner är certifierad hälsocoach och personlig tränare. Hon hjälper kvinnor att uppnå sina kropps- och skönhetsmål utan att svälta sig själva eller spendera timmar på gymmet.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa

Fem sätt att förbättra matsmältningen

Tysan Lerner

Vill du ha klar hy? Se till att förbättra matsmältningen. Vill du ha platta magmuskler? Återigen, förbättra matsmältningen. Vill du ha ett starkt immunsystem? Ett bra minne och god koncentration? Allt detta leder tillbaka till matsmältningen.

Enligt Scientific Americans har några vetenskapsmän gett tarmen smeknamnet ”den andra hjärnan”, och det på mycket goda grunder. Tunntarmen innehåller fler nervceller än ryggmärgen samt många av de kemiska substanser som kontrollerar hjärnan, såsom serotonin och dopamin.

Många människor brottas med matsmältningsproblem som halsbränna, förstoppning, uppsvälldhet och gaser. För att bota magen eller tarmen kämpar man ofta med att hitta rätt medicin.

Att bli botad är viktigt, men när du vill förbättra hälsan, glöm inte de enkla sakerna som du kan göra själv. Här är några tips som du kan införliva i ditt dagliga liv för att förbättra matsmältningen. Följ dem, och plötsligt kanske du upptäcker att du har mer energi och mindre smärta. Dessutom kommer du att se bättre ut.

1. Bli lugn

Ta några djupa andetag innan du ska äta. Magen kommunicerar med hjärnan. Om du är helt upptagen av tankar när du ska äta kan det bli stopp i tarmen, vilket gör det svårt för magen att smälta maten ordentligt.

Följ kulturtraditionerna runtom i världen – ta en stunds stillhet, eller be en bordsbön innan du äter. Då kan du lugna ner dig och äta i lugn och ro.

Citronvatten är bra för matsmältningen. Foto: Ava Brozova

 

2. Tugga mer

Nästa steg i matsmältningsprocessen sker i munnen. Ta tid på dig att tugga mer så att magen inte behöver arbeta på övertid för att bryta ner maten.

Att tugga maten mer kräver längre tid. Ju längre tid du tar på dig att äta, desto troligare är det att du kommer att äta mindre. Detta beror på att det tar tid för maten att vandra ner till magen och för hjärnan att få budskapet att du är mätt.

För de som äter för fort slutar det ofta med att man äter för mycket, känner sig trött och uppsvälld efter måltiden. Detta eftersom det går åt mer energi för att bryta ner den otuggade maten i magen. Det är också svårare att absorbera matens näringsämnen om den inte har brutits ner väl innan den landar i tunntarmen.

3. Drick vatten med citron och äppelcidervinäger

I motsats till vad man allmänt tror behöver magens miljö vara sur. Tillsätt lite citron eller äppelcidervinäger till vattnet och drick det varje dag 20 till 60 minuter före måltiden.

Om du gör det här kommer inte bara din aptit att minska, utan din matsmältning kommer också att förbättras.

4. Ta bort mjölkprodukter

Mjölkprodukter lägger sig i magen och bryter ner magens starka slemhinna som skall hindra syran från att läcka ut. När slemhinnan blir svag kommer man att få problem såsom refluxsjukdomar eller magsår.Kasein som finns i mejeriprodukter är en av de skadligaste livsmedelpartiklarna. Den läcker ut i blodomloppet från tarmen, enligt Andrea Nakayama från Holisticnutritionlab.com.

5. Ha god hållning

Magen är en muskel som finns under mellangärdet. Massera området under vänster sida av bröstkorgen så känner du magen. Om du drar skuldrorna framåt märker du att magen pressas ihop.

En ihoptryckt mage leder till försvagade magmuskler. Magmusklernas uppgift är att transportera och trycka ned maten för att bryta ner den ytterligare.

Sitt upprätt och andas djupt så att diafragman stimuleras och du märker hur annorlunda magen känns. Du kan märka att det finns mer plats i området och mindre irritation.

Tysan Lerner är certifierad hälsocoach och personlig tränare. Hon hjälper kvinnor att uppnå sina kropps- och skönhetsmål utan att svälta sig själva eller spendera timmar på gymmet.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025