EU vill stärka insatser mot skogsbränder


EU-stödet för att bekämpa de svenska skogsbränderna har slagit rekord. Men systemet är inte tillräckligt, anser den ansvarige EU-kommissionären Christos Stylianides.

 

Han hoppas att ett stärkt system med eget EU-brandflyg och pumputrustning ska klubbas före årets slut.

– När vi utsätts för katastrofer i flera länder samtidigt, räcker inte vårt nuvarande system till, säger Christos Stylianides.

Han är på besök i Sverige för att bland annat träffa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). De båda ska även besöka Färila, en av de platser där sommarens skogsbränder härjat.

– Under de senaste veckorna har vi sett en påtaglig europeisk solidaritet, men vi har också lärt oss mycket om koordinering och samarbete, säger Stylianides.

Rekordstor EU-insats

Flyg, helikoptrar och hundratals brandmän från bland annat Italien, Frankrike, Polen och Tyskland har hjälpt till att bekämpa bränderna i Sverige. Det är den hittills största EU-insatsen som mobiliserats för att släcka skogsbränder. När det samtidigt började brinna i Grekland stod EU-länder också redo att rycka in.

Christos Stylianides, EU-kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, vill stärka EU:s beredskap för olika naturkatastrofer. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Men hela systemet bygger på frivillighet och Stylianides har 2017 i färskt minne, då Portugal inte fick den hjälp som landet behövde eftersom de EU-länder som skulle hjälpa till hade fullt upp på hemmaplan.

– Vi måste stärka vår kollektiva förmåga, säger kommissionären.

– Klimatförändringarna är inte fake news. Katastrofer som vi tidigare förväntade oss i södra Europa händer nu också i norr, och tvärtom.

Sval regering

I slutet av förra året föreslog han därför ett nytt system för att tackla naturkatastrofer, där EU ska äga egna brandbekämpningsflyg, pumpar och andra resurser. De ska sättas in när EU-ländernas egna resurser inte räcker till. Dessutom ska EU-länderna bli bättre på förebyggande arbete.

Den svenska regeringen var först sval till förslaget. Morgan Johansson såg en risk att medlemsländerna inte skulle satsa tillräckligt på att bygga upp sin nationella kapacitet, utan istället förlita sig på EU-stöd. Han oroade sig även för prislappen, som bedöms till 280 miljoner euro under åren 2018–2020.

Så sent som för ett par veckor sedan kom EU-länderna överens om en förhandlingsposition och i september inleds förhandlingar med EU-parlamentet. Stylianides hoppas att de kan enas före årets slut, så att systemet finns på plats nästa sommar.

(Maria Davidsson/TT)

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong