Dokumentär: Höga kinesiska ledare bekräftar att samvetsfångar dödas för sina organ
Hemliga inspelningar avslöjar ett enormt system som styrs från högsta ort
Li Jun, regissör och producent för den prisbelönta dokumentären "Harvested Alive" svarar på frågor vid premiären av den engelska versionen av filmen i den amerikanska kongressen, 23 juni 2017. Foto: Gary Feuerberg


En ny, prisbelönt film om den kinesiska kommunistregimens massmord på samvetsfångar för att stjäla deras organ finns nu tillgänglig på nätet. Filmen, ”Harvested Alive” hade sin engelskspråkiga premiär i den amerikanska kongressen den 23 juni. Den sammanfattar fynden från tio års undersökningar av frivilligorganisationen World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG).

Epoch Times har rapporterat omfattande om rapporten “Bloody Harvest/ The Slaughter—An Update” som kom ut i juni 2016. Men i augusti samma år kom ytterligare en rapport, från ett helt annat team, som stödde slutsatserna i den förstnämnda. WOIPFG:s rapport, “Summary Report of the Crime of Live Organ Harvesting in China”, ger omfattande bevis för att organstölderna i Kina faktiskt styrs från den kinesiska kommunistregimens allra högsta nivåer. Det är alltså inte frågan om några enstaka sjukhus eller läkare som agerar samvetslöst – det är ett enormt, statskontrollerat system.

Den stora majoriteten av offren är utövare av den andliga metoden falungong, som förföljts sedan 1999, då den dåvarande regimledaren Jiang Zemin uttryckligen beordrade att de skulle ”utplånas fysiskt”. De första uppgifterna om att detta innebar att man faktiskt dödade dem för deras organ kom fram 2006, och sedan dess har bevisberget sakta växt, liksom världssamfundets protester.

WOIPFG:s drygt timslånga film, som vann pris för bästa regi och bästa utländska dokumentär vid Hollywood Independent Documentary Awards i januari 2017, innehåller flera hemligt inspelade telefonsamtal mellan utredare som låtsas vara anhöriga till personer som söker organ och läkare, organförmedlare och andra funktionärer på kinesiska sjukhus, men även kinesiska politiker på allra högsta nivå.

Dessa inspelningar har tidsstämplar och data från operatören som bekräftar vem som ringts och varifrån. De har också analyserats vetenskapligt av oberoende akustiklaboratorier och testats mot existerande offentliga inspelningar av politikernas röster vilket bekräftat deras äkthet, och att inspelningarna inte är manipulerade.

Wang Zhiyan, läkare och ordförande för World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) talar vid ett forum om organstölder i den amerikanska kongressens lokaler i Washington, 23 juni 2017. Foto: Gary Feuerberg

Några exempel på röster som fångats på inspelningar i dokumentären:

– Tang Junie, vice ordförande i Liaoningprovinsens politisk-rättsliga utskott säger rakt ut att han var ansvarig för att ta organ från falungong-utövare. ”Centralkommittén hanterade faktiskt den här frågan, och det hade omfattande konsekvenser”, säger han bland annat.

– Li Changchun, dåvarande medlem av regimens allra högsta beslutande organ, Politbyråns ständiga utskott, får en fråga om huruvida den då just avsatte politbyråmedlemmen Bo Xilai varit inblandad i organstölder från falungong-utövare. ”Zhou Yongkang är ansvarig för det där; han vet; fråga honom”, svarar Li.

(Den fruktade Zhou Yongkang satt för övrigt också i ständiga utskottet och ansvarade för inhemsk säkerhet. Han hade enorm makt i förföljelsen av falungong, innan han rensades ut ur partiet och dömdes till livstids fängelse för korruption 2015. Han tillfrågades vid ett tillfälle av utredarna från WOIPFG om 20 falungong-utövare som flytt från en militärpostering, som alltså tjänade som koncentrationsläger. Han varken nekade eller verkade förvånad, utan sade att han själv skulle undersöka saken.)

– Zhang Gaoli, nuvarande medlem av politbyråns ständiga utskott, lurades av utredarna att han talade med en sekreterare till den då pensionerade regimledaren Jiang Zemin. Vid tiden för samtalet hade tiotusentals falungong-utövare anmält Jiang till de kinesiska myndigheterna för brott mot mänskligheten på grund av organstölderna. Frågan skulle upp på nästa politbyråmöte, sade utredaren. Kunde Zhang se till att den här frågan inte diskuterades och undersöktes? ”Ja! Ja!” svarar Zhang på bandet. Han säger till ”sekreteraren” att han ska hälsa Jiang att inte oroa sig.

Förutom dessa finns åtskilliga exempel i filmen på vårdpersonal som fångats på band som – i vissa fall tämligen entusiastiskt – medger att man har organ som tagits från fortfarande levande falungong-utövare.

Dessutom finns en skakande inspelning av en intervju med ett vittne till organstölder från en levande falungong-utövare. Det är en säkerhetsvakt vid ett militärsjukhus i Liaoningprovinsen som 2009 av samvetskval berättade för WOIPFG hur han 2002 bevittnat två militärläkare ta ut hjärta, lever, hornhinnor och hjärna (”sög ut hjärnmassan”) från en fortfarande levande kvinnlig falungongutövare – utan bedövning. Hon hade torterats med elektriska batonger i en vecka, så det var inte fråga om någon normal operation. Wang Zhiyuan, läkare och ordförande för WOIPFG, berättar i filmen att vittnet drabbades av sömnproblem och depression och var tvungen att säga upp sig från sitt jobb.

I samband med premiären i den amerikanska kongressen sade Chris Smith, ledamot av kongressens representanthus:

– Om ens hälften av det som påstås i er dokumentär stämmer måste vi kalla organhandeln i Kina för verkligt barbarisk, och ett brott mot mänskligheten. Vi behöver en samlad insats för att stoppa denna barbariska hantering – i Kina och i hela världen.

Filmen ”Harvested Alive” kan ses här (engelskt tal och engelsk text).

Rapportering av Gary Feuerberg