Förföljelsen av kristna i Kina ökar - organstölder misstänks
En kristen kines ber under julmässan i en katolsk kyrka i Peking 2014. Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images


Enligt en rapport från en kristen välgörenhetsorganisation förföljs kristna i Kina nu i en omfattning som inte skådats sedan kulturrevolutionens dagar, mellan 1966 och 1976, då man uttryckligen försökte sopa bort all religiös tro i Kina.

Enligt organisationen China Aids årliga rapport om förföljelse så steg antalet förföljelseincidenter mot kristna i Kina med 20 procent 2016 jämfört med året innan. Antalet fängslade kristna ökade med nästan 150 procent. Partitjänstemän har också gett order om tvångsrivning av kyrkor och nedtagning av kors från kyrkfasader.

I rapporten stod även att kristna kan ha dödats för sina organs skull, något som tidigare främst tros ha drabbat falungong-utövare. Beräkningar som gjordes i en rapport som publicerades i juni 2016 ger vid handen att uppemot 1,5 miljoner organtransplantationer kan ha ägt rum i Kina sedan år 2000, och att en överväldigande majoritet av dessa måste ha skett med organ från samvetsfångar, som dödats i hemlighet, på beställning.

I Kina måste de som vill utöva kristendom öppet höra till något av de partikontrollerade och partitrogna godkända samfunden, vilket även gäller andra religioner, något som är otänkbart för många troende. Kommunistpartiet är officiellt ateistiskt.

Enligt China Aid tvingas kristna fortfarande hålla gudstjänst i bostadshus eller ”underjordiska” kyrkor. Kina är på 39:e plats bland de 50 värsta länderna när det gäller att förfölja kristna.

– De viktiga rönen från förra året samt rapporterna från de första två månaderna av 2017 har visat att situationen för religionsfrihet snabbt försämras, sade Bob Fu, chef för China Aid, enligt den brittiska kristna sajten Premier.

Rapportering av Jack Phillips