Nya uppgifter från Vietnam sätter ljuset på organstölder i Kina
Gränsen mellan Kina och Vietnam, i den vietnamesiska staden Lao Cai. Kinesiska gäng kidnappar och dödar vietnameser för deras organ, enligt vietnamesiska medier. Foto: Hoang Dinh Nam/AFP/Getty Images


Uppgifter om organstölder i Vietnam i fjol, som hittills inte rapporterats om på engelska, väcker återigen frågor kring Kinas transplantationssystem.

Det var i juli 2016 som vietnamesisk polis utfärdade interna varningar om att kinesiska brottslingar kidnappade och dödade vietnameser för deras organ i en provins nära gränsen mellan de två länderna.

Enligt dokument som skickades till Si Mai Ca-distriktets polisstation, och som Epoch Times tagit del av, kidnappades ”sexton offer och fick sina organ skördade (lever, njurar, hjärta, ögon) i Ha Giang-provinsen nära gränsen mellan Vietnam och Kina.” Efter utredning ”identifierades kidnapparna som kineser”.

Kidnapparna opererade i smågrupper och gav sig på ”familjer med fler äldre medlemmar, barn, eller elever på skolor som höll specialaktiviteter” såsom djurhållning och lantbruk, där eleverna var obevakade.

Avslöjades på nationell tv

Det rådde till en början en viss förvirring kring om dokumenten var äkta, men polischefen Hoang Tien Binh bekräftade senare för vietnamesiska Epoch Times att de var äkta, och även den nationella tv-kanalen VTV, som först rapporterade om frågan, sade att man fått dokumentens äkthet bekräftad.

VTV följde upp frågan i oktober, då man gjorde ett undersökande reportage, där en kinesisk organmäklare sade att vietnamesiska kvinnor säljs som prostituerade till Kina, medan män och barn säljs till ”organkoncentrationsläger”.

I ett andra reportage pekade en organhandlare ut ett foto av en kirurg på ett sjukhus i staden Foshan i Guangdongprovinsen i Kina och sade att han skulle genomföra den transplantation som reportern låtsades efterfråga. Guangdong, som ligger i södra Kina, pekades av VTV ut som ett centrum för organhandel.

"Dödsmaskineri"

Epoch Times har tidigare rapporterat om de växande bevisen för ett stort system där kinesisk militär, paramilitär och sjukhus samarbetar för att i hemlighet döda samvetsfångar (främst falungong-utövare) och sälja deras organ till transplantationspatienter. Den verksamhet som nu rapporterats från Vietnam tycks snarare vara ett samarbete mellan kriminella gäng och sjukhus, men människorättsadvokaten David Matas, som i över ett årtionde utrett frågan om organstölder från samvetsfångar i Kina, menar att det här kan tyda på att den statssanktionerade brottsligheten nu sprider sig på olika sätt.

– Rent allmänt så tenderar människorättskränkningar att sprida sig om de inte stoppas. Mördandet av falungong-utövare för deras organ har lett till att det skapats ett nationellt kinesiskt dödsmaskineri, som nu av allt att döma även används internationellt, mot vietnameser.

Kinas talesperson i organfrågor, förre vice hälsoministern Huang Jiefu, har de senaste åren försökt internationellt sälja in en bild av att Kinas system reformerats, och att man har ”nolltolerans” mot oetiska organ och organ från dödsdömda fångar.

Ingen från Kina har dock någonsin bemött anklagelserna om att samvetsfångar dödas i stor skala i hemlighet. Huangs påståenden har också mötts med stor misstro bland många som försökt utreda frågan, eftersom inga nya kinesiska lagar på området har presenterats, och det är oklart i vilken mån han överhuvudtaget officiellt talar för den kinesiska staten.

Vissa internationella organisationer, såsom The Transplantation Society (TTS), har dock valt att samarbeta med Kina i de här frågorna, och TTS ordförande Nancy Ascher kommenterade händelserna i Vietnam med att det rör sig om kriminella som ”sannolikt agerar utanför det regelsystem som nu etablerats i Kina”.

David Matas ser dock inte de här uppgifterna från Vietnam som någon brottslig avvikelse i ett i övrigt välfungerande och legalt system, utan en del av den verkliga normen i Kina.

– Hur mycket mer bevis, från hur många människor, från hur många länder, vars organ stjäls i Kina ska det krävas innan Kinas övergrepp kring organtransplantationer får den globala uppmärksamhet de förtjänar?