Djurklinik ökar kontrollen – vill inte ”tvätta” smuggelvalpar och göra dem svenska
Tullverket har märkt en ökning av insmugglade hundvalpar vid gränserna under den pågående pandemin. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times. Arkivbild.


På Anicura djurklinik i Landskrona börjar man få nog av misstänkt insmugglade valpar, och försöker göra allt som går för att få stopp på handeln.

De senaste månaderna har det kommit in fler och fler valpar med okänt ursprung till djurkliniken i Landskrona. Och det är svårt att se på utseendet om en valp är insmugglad eller inte. Därför kräver nu djurkliniken att modertiken är närvarande vid besiktning och chippning av valpar, rapporterar SVT.

– Vi vill försöka göra vad vi kan för att inte bidra till nån slags ”tvätt” av utländska olagligt införda valpar och göra de svenska. Vi har de här raserna som vi vet är en riskfaktor, då vill vi göra vad vi kan för att inte släppa in dem säger Alexandra Vilén, veterinär, till tv-kanalen.

Nästan varje dag kommer valpar till djurkliniken för att besiktas, vaccineras och chipmärkas. Nu kräver man att få se och undersöka tiken också, och man kommer att kontrollera om åldern på valparna verkar stämma. Det handlar till exempel om att inspektera tikens juver för att se om valparna diat henne.

De raser som smugglas mest är fransk bulldogg, maltesers och pomeranians (dvärgspetsar). De har blivit omåttligt populära via sociala medier och är lätta att sälja och lätta att gömma.

Tidigare har SVT rapporterat att Tullverket har märkt en ökning av insmugglade hundvalpar vid gränserna under den pågående pandemin. Bara under september och oktober stoppade man 95 olagligt införda hundar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.