Funderar du på att överraska din nya granne med en välkomstgåva som råkar ha en djurdekoration? Kanske blir du överraskad när grannen blir föga imponerad av ditt sätt att visa gästfrihet, men grannens reaktion beror faktiskt på varifrån han eller hon kommer.
Här är fem djur som är vanliga symboler för någonting, men de kanske inte betyder det du tror att de betyder.
1. Fjäril
I de flesta kulturerna är fjärilen en symbol för skönhet, själen, uppståndelse och förvandling. Symbolen för själen skiljer sig lite från kultur till kultur. Ordet fjäril betyder på grekiska ”själ”. Om man i Mexico och Asien ser en fjäril i hemmet efter en anhörigs död, tror man att den är den avlidnes själ.
Båda österländska och västerländska kulturer identifierar fjärilens fysiska omvandling, från ful larv till vacker fjäril, på samma sätt som när unga flickor blommar upp när de blir kvinnor.

Ett par fjärilar på samma växt.
Trots att alla fjärilsarter har ganska kort livslängd (varierande från dagar till mindre än ett år) är den för kineser en symbol för ett långt liv. Fjärilen, eller snarare ett par fjärilar, symboliserar kärleken i den kinesiska kulturen. Detta kommer från den välkända berättelsen om ”Butterfly Lovers” som berättar en Romeo-och Julia-liknande historia där olyckliga älskande förvandlas till fjärilar efter sin död.
2. Katt
Katten förknippas med lycka och det övernaturliga. I den europeiska kulturen anses katter vara otursbringande varelser, och i synnerhet har svarta katter anknytning till trolldom. Detta håller dock på att bli en alltmer föråldrad tro.

Maneki-neko.
Idag är katter egentligen inte symboler för någonting, såvida man inte räknar med att de nästan är synonyma med gullighet om man går efter antalet bilder och videor av katter som översvämmar nätet.
I asiatiska kulturer ger kattens skarpa syn dem ett gott rykte för att kunna känna av och avvärja onda andar.
I modern tid har japanska och kinesiska affärsmän även förvandlat katten till en symbol för gott välstånd med skapandet av ”maneki-neko”, eller ”Zhao cai mao”, (bokstavligen ”katt som ger rikedom”) och symbolen har normalt en framträdande plats vid butiksentréer.
3. Fladdermus

Tekanna i stengods, yixing, från Kina. På kannan syns en fladdermus och en persikokvist. Kannan finns på Hallwylska muséet, Stockholm. Foto: Jens Mohr/Hallwylska Muséet/CC BY-SA
Beroende på varifrån du kommer kan fladdermusen symbolisera död, det övernaturliga, vampyrism eller god lycka.
Den forntida dödsguden i Mayariket var Camazotz, som ofta översätts med ”dödsfladdermus”.
Fladdermusens nattliga vanor och dess utseende, som varken är ”fågels eller odjurs”, betyder att den i Väst ofta förknippas med det övernaturliga. Bram Stokers berättelse om ”Dracula” 1897 lade till en blodsugande vampyretikett på den flygande gnagaren.
Om du ger en kines en fladdermusutstyrsel är det dock inte fel eftersom ordet fladdermus på kinesiska fonetiskt liknar ”god lycka”. Fladdermöss anses vara lyckobringande varelser och man kan ofta finna lergods eller gamla tempel med dekorationer formade som fladdermus.
4. Uggla

Tornuggla.
Ugglor symboliserar lycka, visdom, det övernaturliga och död.
I keltiska, egyptiska och hinduiska kulturer förknippas ugglorna med döden, med de är inte symboler för döden. Ugglor ses som dödsrikets väktare snarare än tecken på överhängande undergång.
I de flesta asiatiska kulturer ses ugglorna som olycksfåglar.
De nattliga fåglarna för ingen lycka med sig i Östafrika eller i delar av Europa eftersom man vanligen förknippar dem med trolldom.
De forna grekerna ansåg att ugglan var en symbol för visdom och detta synsätt har kvarstått i de flesta västerländska länder liksom hos Nalle Puh-älskare överallt.
5. Drake

En drake avbildad på en tekanna.
(Ok, de kan vara mytiska men det gör inget).
Det finns en tydlig skillnad mellan hur draken uppfattas i österländska och västerländska kulturer. Det kanske inte är förvånande med tanke på de olika synsätt som man också har på de andra fyra djuren.
Men draken i de östra och västra versionerna är faktiskt två olika djur. Även om båda är ”drakar” till namnet ser de inte alls ut på samma sätt och står för olika betydelser i båda kulturerna.
Österns drakar är gudomliga djur som komna från himmelska sfärer. De är symboler för välstånd, gudomlighet, lycka, och framför allt, i Kina, symbol för kejsaren själv. Faktum är att kineser och vietnameser tror att de är ättlingar till drakar, vilket visar detta mytiska djurs upphöjda status i Asien.
Omvänt är västerländska drakar demoniska, ödleliknande varelser. I många historier bringar de död och förstörelse, och är ofta förknippade med onda krafter.
Naturligtvis finns det onda österländska drakar också, och senare kom skildringar av goda västerländska drakar. Men den övergripande synen på Österns drakar är fortsatt positiv. Termen ”dräpa drakar” är något helt otänkbart i öst medan det i väst fortfarande är ett populärt uttryck.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.