Den psykiska ohälsan hos barn och unga ett samhällsproblem

Politik: Ungdomars psykiska hälsa

Socialministern talade om de satsningar mot psykisk ohälsa bland barn och unga som regeringen vill göra. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet (Arkiv)


Psykisk ohälsa ökar bland barn och unga, men vården man behöver kan dröja. Väntetiderna till bup, barn- och ungdomspsykiatrin är ofta långa. Partiernas lösningar på problemet handlar om en utbyggd elevhälsa, stärkt bup och digitala alternativ.

I juli 2022 var det bara en enda region i landet där de barn och ungdomar som behövde hjälp fick komma på ett första besök inom de 30 dagar vårdgarantin satt som mål, och det var Region Gotland.

I veckan före valet hade socialminister Lena Hallengren tillsammans med regionrådet Elin Norén från Dalarna en presskonferens om hur Socialdemokraterna vill komma till rätta med den psykiska ohälsan bland barn och unga.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!