Varnar för hälsorisker med alltmer accepterad vardagsdrog

Alltmer liberal narkotikapolitik oroar

I New York City är det lagligt att röka marijuana. En aktivist delar ut gratis cigaretter till covid-19-vaccinerade den 20 april 2021. Foto: Spencer Platt/Getty Images


En alltmer liberal narkotikapolitik i världen oroar Renée Besseling, som verkar för rätten att växa upp i en drogfri miljö. Regeringens mål är ett narkotikafritt samhälle – samtidigt ser hon barn sälja droger i parken.

Flera länder har antagit en mer liberal politik kring cannabis, även känt som marijuana och hasch. I höstas beslutade Tyskland att släppa cannabisförbudet med sikte på att reglera det ungefär som alkohol och med försäljning i licensierade butiker. Efter fyra år ska modellen utvärderas.

I Sverige är det olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera, inneha och bruka narkotika. Det gäller även förmedling av kontakt mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan ge fängelse i upp till tio år.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!