Dalai lama: Flyktingar ska återvända
Dalai lama på gott humör när han tillsammans med IM:s generalsekreterare Ann Svénsen möter pressen inför sitt anförande i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT


Flyktingar som kommit till Europa bör på sikt återvända till sina hemländer, säger Dalai lama under sitt besök i Sverige.

– Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem, säger Tibets andlige ledare.

Under en pressträff inför sitt anförande i Malmö lyfte den 83-årige Nobelpristagaren (1989) Dalai lama Europas omfattande flyktingmottagande de senaste åren.

– De har haft ett lidande i sina hemländer och har hopp om att nå Europa för ett bättre liv, säger Dalai lama.

– Men de ska inte bli kvar permanent i Tyskland eller Sverige. Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem, fortsätter Tibets andlige ledare

Han fick även frågor om den politiska polariseringen i Sverige efter söndagens val.

– För kunna ge några råd måste jag först studera svensk politik noga, men jag kom i går och har sovit i tolv timmar. Men generellt har vi intrycket att Sverige är fredligt, säger Dalai lama.

Det är första gången sedan 2011 som Dalai lama är i Sverige och han är här för att delta i biståndsorganisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum. I Malmö kommer han bland annat att prata om "The art of happiness and peace".

(TT)

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?