C och L vill också samtala med SD – regeringen säger fortfarande nej
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


M och KD vill bjuda in SD till samtal om hur man ska få stopp på den grova brottsligheten. Nu vill även C och L ha samtal med partiet. Men regeringen vill inte ändra sig.

I SVT:s Agenda på söndagen sade inrikesminister Mikael Damberg (S) att alla partier utom SD bjuds till samtal om hur man ska få stopp på gängkriminaliteten.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, har tidigare sagt att det är fel att inte alla partier får vara med. Han menar att det är fel att ”utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna”.

SR Ekot rapporterar nu att även Centerpartiet tycker att det är rimligt att man samtalar med Sverigedemokraterna.

Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen, säger till radiokanalen att C och SD förvisso är ”motpol i svensk politik, men det innebär inte att vi kan sitta i en parlamentarisk beredning, och diskutera för landet allvarliga frågor”.

Aftonbladet skriver att också Liberalerna vill bjuda in Sverigedemokraterna.

– Att fokus nu hamnar på om SD ska vara med eller inte är ovärdigt gentemot alla som drabbats av det grova våldet, säger Juno Blom, partisekreterare för L, till tidningen.

Mikael Damberg anser fortfarande att det inte är aktuellt att bjuda in SD eftersom de ”har en annan värdegrund” och deras ”förklaringsmodell på det här är för grund”.

”Regeringens inställning till samarbete med SD är känd. Det är beklagligt om andra partier väljer att göra samarbetet mot gängvåldet till en fråga om SD:s deltagande. Regeringens fokus är att nå effektiva resultat och det tror vi att denna grupp partier kan åstadkomma”, skriver han i en kommentar till TT.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.