Efter dödsskjutningarna: Kristersson vill bjuda in SD
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


I SVT:s Agenda på söndagen sade inrikesminister Mikael Damberg (S) att han vill diskutera med partierna för att mobilisera mot gängskjutningarna. Men han vill inte bjuda in Sverigedemokraterna. Nu säger Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, att han vill att även SD bjuds in för samtal.

På en pressträff inför sitt sommartal i Strängnäs sade M:s ledare att Sverige ”har en situation som är helt orimlig” och att landet ”har haft 195 skjutningar i år”.

”Fel att alla inte får vara med”

Kristersson anser att staten inte längre kan garantera medborgarnas trygghet och säkerhet. Han vill därför ha ett samarbete med alla partierna för att på så vis vidta kraftiga åtgärder för att få stopp på våldet och kriminaliteten.

Samtidigt har han framfört till Stefan Löfven att Moderaterna är redo att snabbt prioritera om resurser så att man kan tillföra det till rättsväsendet. Partiet är också villig att snabbt förhandla fram förslag som kan ge polisen mer redskap för att bekämpa kriminaliteten.

sin Facebook-sida skriver han att han tror att det finns en stor majoritet i riksdagen som bestämt vill agera mot gängvåldet ”och definitivt en majoritet av svenska folket”.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ’nationell samling’. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige.”

I Agenda sade Damberg att man utesluter SD till samtal eftersom man ”har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna”.

– Det är också så att Sverigedemokraternas förklaringsmodell på det här är för grund. Det här är ganska komplexa frågor.

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild

Marttinen: Obegripligt

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen håller dock inte med Dambergs förklaringsmodell.

– Det vi hört från statsminister Stefan Löfven (S) den senaste tiden är att det är rika ungdomar i Danderyd som tvingar fram kriminaliteten, det tycker jag är en väldigt grund analys, säger han till SVT Nyheter.

Han tycker därför att det är obegripligt att partiet inte bjuds in till samtal.  

– Jag dömer ut det här försöket till samtal när man exkluderar det parti vars politik man har kopierat. All politikutveckling på justitiedepartementet de senaste åren under Stefan Löfven har ju utgått från Sverigedemokraternas kriminalpolitik, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han menar att uteslutningen av partiet ”säger allt om regeringens ambition i det här arbetet”.

”Gör nu om och gör rätt”

Ulf Kristersson tycker att det är respektlöst av regeringen att inte bjuda in SD för samtal.

”I det mest akuta läget som vårt land har befunnit sig i på många år, så väljer regeringen att inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina valda riksdagsledamöter, har att säga”, skriver han på Facebook, och fortsätter:

”Så gör nu om och gör rätt – bjud in samtliga riksdagspartier till dessa diskussioner.”

Även Andreas Carlson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, anser att Sverigedemokraterna borde bjudas in till samtal.

”Varför utesluter regeringen sd i samtal om att lösa problemet med gängkriminalitet? Det är förstås rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen. Låt alla delta. Handlar om att respektera väljarna och att det behövs gemensamma lösningar över partigränserna”, skriver han på Twitter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.