Befann sig illegalt i landet – arbetade på Arlandas säkerhetsområde
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images


En man som var efterlyst och skulle utvisas ur Sverige arbetade inom ett säkerhetsklassat område på Arlanda flygplats. Det avslöjar Aftonbladet.

I helgen skrev tidningen också om en rysk medborgare som arbetat på flygplatsen som flygmekaniker utan arbetstillstånd. Han greps på fredagen efter att gränspolisen genomförde en rutinkontroll på flygplatsen.

Hade fått utvisningsbeslut

Enligt Aftonbladet greps även en man på onsdagen. Han befann sig illegalt i landet och hade fått ett utvisningsbeslut, och i samband med det blev han efterlyst.

– Det vi kan säga är att vi har omhändertagit en person på Arlanda för det du nämnde, det stämmer, säger Markus Silén, stationsbefäl på Arlandapolisen till tidningen.

Trots att mannen var eftersökt i myndigheternas system fick han tillträde till det säkerhetsklassade området ”airside”.

Aftonbladet har kontaktat Swedavia och Transportstyrelsen som är ansvariga för säkerhetsprövningarna. Båda myndigheterna säger att man inte kontrollerar huruvida personer får uppehålla sig eller arbeta i landet. De menar att ansvaret ligger hos arbetsgivaren.

”Som ett öppet såll”

I augusti rapporterade TT att tjänstemän inom gränspolisen beskriver sin arbetsplats som kaotisk. I vintras riktade EU samtidigt stark kritik mot den svenska gränspolisen.

– Det är som ett öppet såll. Jag vet att det stämplas fel. Det är slarvigt och det är mycket som inte fungerar. Det är ingen ordning alls i den gränskontrollen. Det är öppna dörrar, sade en uppgiftslämnare till nyhetsbyrån.

Tidigare i januari avslöjade Kvällsposten att tre uzbeker, som befann sig illegalt i landet, arbetade som städare på polisens lokal i Arlanda. Lokalen klassas som skyddsobjekt. Männen har rört sig fritt innanför flygplatsens säkerhetskontroller och har även städat på flera andra polisstationer.

I februari skrev tidningen också att flera anställda, som har kopplingar till eller ingår i kriminella nätverk, arbetar på Arlanda. Flera personer jobbar dessutom på strategiskt viktiga platser.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.