BBC-journalist greps vid covidprotester i Kina

Kinesisk polis blockerar vägen till delar av den kinesiska staden Shanghai där demonstranter samlades under söndagen. Foto: AP/TT


En journalist som arbetar för BBC greps bryskt av kinesisk polis när han rapporterade från protester mot hårda covidregler i Peking på söndagskvällen.

Journalisten Edward Lawrence blev slagen och sparkad under gripandet, uppger BBC. Bilder på sociala medier visar hur han dras ned i marken i handbojor. I en annan video hörs han ropa: "Ring konsulatet nu".

Lawrence hölls kvar i flera timmar innan han släpptes, enligt det brittiska public serviceföretaget.

– BBC är extremt oroade över behandlingen av vår journalist Ed Lawrence, som greps och handfängslade när han rapporterade från protesterna i Shanghai, säger en talesperson från BBC.

De kinesiska myndigheterna har inte gett någon trovärdig förklaring eller ursäkt för gripandet, enligt talespersonen.

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot kommunistpartiet och demonstranter kräver att ledaren Xi Jinping ska avgå.

Större demonstrationer på öppen gata är annars mycket ovanligt i den hårda diktaturen Kina. Men enligt Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Peking, är det något som förr eller senare var tvunget att hända, på grund av hur mycket "nollcovid"-linjen påverkar människors rörlighet.

– Det är klart att det kokar över. Det är inte alls förvånande. Förvånande är snarare att människor stått ut med så mycket av det här, säger han till TT.