Den urgamla kinesiska filosofin om yin och yang kan vara svår att förstå för många av oss som lever i västvärlden. Men när vi förstår lite om yins och yangs natur i maten, kan vi använda vår kunskap till mycket praktiskt, såsom att gå ned i vikt och bli av med begär.
Jag minns Doreen (inte hennes riktiga namn), en av mina klienter för många år sedan. En gång när jag kom hem från tre veckors semester, kom hon till mig och sade att hon kände sig uppsvälld och hade svårt att fokusera på jobbet, som var på en fondbörs.
Magen var verkligen mycket uppsvälld. Jag frågade vad hon hade gjort, och hon berättade att hon försökte att gå ned i vikt. Hon hade varit på gymmet, gått på yoga och hade börjat med en viktminskningsdiet. Men trots alla dessa ansträngningar tyckte hon att hennes yogaleggings kändes ännu trängre i midjan.
Jag frågade Doreen vad hon hade ätit. ”Åh, mycket hälsosam mat”, svarade hon.
För att få ett mer detaljerat svar frågade jag henne vad hon hade ätit till middag, lunch och frukost dagen innan. Hon sa att hon huvudsakligen hade ätit frukt, som vattenmelon, ananas, mango, äpplen och vindruvor, samt mycket sallad.
Rå och kall mat är yin
Enligt yin-yangfilosofin är både rå och kall mat yin. Denna typ av yinenergi är avkopplande, men också utvidgande, vilket syntes tydligt på hennes uppsvällda mage. Ett annat symptom på ett utvidgat yintillstånd är oförmågan att fokusera.
Jag sade till Doreen att om hon verkligen ville bli av med sin känsla av uppblåsthet och minska midjemåttet, skulle hon omedelbart sluta med sin råkostdiet.
För att bidra till att normalisera yintillståndet rekommenderade jag henne att äta mer yangmat, såsom olika typer av fullkornsprodukter, havs-vegetabilier, sojapasta, havssalt och rotfrukter, samt att hon började koka maten. Den här dieten fungerade. När hon hittat rätt balans mellan yin- och yangmaten försvann hennes uppblåsthet och hon kände sig mycket bättre.
Yin- och yangkvaliteter i maten
Du kan använda tabellen nedan för att bättre förstå yin- och yangegenskaper i maten.

Söt- och saltsug kan tyda på en obalans mellan yin och yang. För att balansera dig, försök att äta mat från mitten av balanspunkten, till exempel grönsaker, bönor och fullkornsprodukter.
Yin-egenskaper: Utvidgande, stora, kalla/avkylande, fuktiga, renande/försvagande, längre bort från ekvatorn
Struktur och form: Lång, lätt och mjukt, mindre kompakt/lös struktur
Växtlighet: Uppåt, ovan jord, snabb (mindre tid för att växa), trivs i varmt väder
Smak och näringsämnen: Söt/sur, fet, mer kalium, mindre salt
Färger: Gröna och vita
Kryddning och matlagningssätt: Vinter, rå mat, koka/ånga/förvälla
Yang-egenskaper: Sammandragande, kompakt eller liten, varm/värmande, torr, förstärkande/stärkande, närmare ekvatorn
Struktur och form: Rund, mörk och hård, mer kompakt/kompakt struktur
Växtlighet: Neråt, under marken, långsam (mer tid för att växa), trivs i kallt väder
Smak och näringsämnen: Salt/bitter, mager, mindre kalium, mer natrium
Färger: Röda och orange
Kryddning och matlagningssätt: Sommar, kokta livsmedel, nishime (gryta)/baka/fritera/grilla
Så vet du om maten är yin eller yang
När du lär dig att identifiera yin- och yangegenskaper i maten hjälper det dig att välja livsmedel som bäst stödjer din genetiska disposition, nuvarande konstitution och livsstil. Detta inkluderar platsen där du bor. Om du till exempel bor i ett kallt tempererat område är det bäst att inte använda så mycket kokosolja, som lämpar sig mer för tropikerna eller varmare klimat.
För att avgöra om maten är mer yin eller mer yang finns det fyra viktiga faktorer att tänka på:
• Var den växer: Växer den nära ekvatorn eller i ett svalt, tempererat klimat?
• Hur den växer: Växer den snabbt eller långsamt? Åt vilket håll växer den?
• Innehåll av natrium och kalium: Hur mycket natrium har maten jämfört med mängden kalium?
• Värmande och avkylande: Vilken effekt har maten på kroppen? Värmer eller avkyler den kroppen?
Yin-mat har en avkylande effekt. De är större, har mer kalium och växer ovanpå och uppåt från marken. Yang-mat har en värmande effekt, är mer kompakt och mindre, har mer natrium och växer under marken.
Margaret Trey har en doktorsgrad i rådgivning från South Australia University. Hon är också utbildad i orientalisk medicin, shiatsu och macrobiotics. Margaret Trey förespråkar wellness, är rådgivare och forskare med fokus på de positiva effekterna av meditation.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.