Därför ska du äta mer tomater
Dessa näringsrika frukter är en smakförstärkare med oändliga möjligheter


Det finns en mängd olika frukter och grönsaker som du kan välja mellan, men det finns flera anledningar till att du borde äta mer tomater. Den här fascinerande frukten har ett anmärkningsvärt näringsvärde och en mängd positiva hälsoeffekter.

Man tror att tomater ursprungligen kommer från länderna i västra Sydamerika, såsom Peru, Chile, Ecuador och Colombia. Men senare odlades de även i Mexico. Tomaten tillhör gruppen potatisväxter, och även om vi är vana vid att kalla den en grönskak, så är den botaniskt sett en frukt. De första tomaterna såg troligtvis mer ut som dagens körsbärstomater snarare än som de större varianterna som vi ofta ser idag.

Tomater är en riklig källa till olika fytonäringsämnen som bekämpar fria radikaler, som till exempel karotinoider, fettsyror, flavonoider och saponiner.

Den här utsökta frukten är lysande för sitt rika näringsinnehåll. En intressant sak vad gäller tomater är att de innehåller en stor mängd lykopen, vilket är en fytokemikalie och kraftig antioxidant. Det är detta ämne som ger tomaten dess röda färg, och som förstärks när den värms upp och bearbetas till andra livsmedel såsom soppa, sås, puré och juice. Bäst effekt får man genom att tillsätta lite olivolja vid uppvärmningen. Så att dricka ett glas tomatjuice varje dag är en riktig boostare!

Ju rödare tomaten är  desto högre lykopeninnehåll. Men för att tillgodogöra sig de flesta andra näringsämnena, så är färska tomater bäst.

Färska tomater är till exempel en utmärkt källa till C-vitamin, K-vitamin och biotin, såväl som till mineralet molybden. De ger även bra nivåer av A-vitamin, vitamin B3 och B6, E-vitamin och folsyra, samt mineralerna koppar, mangan, fosfor och kalium. C-vitaminnivåerna sjunker dock med upp till 30 procent när den kokas.

Fiberinnehållet i tomater är också värt att nämna – 2,5 dl färsk hackad tomat ger över 2 gram fiber, vilket är viktigt för hjärt- och tarmhälsan.

Tomater innehåller ämnet lykopen som är en stark antioxidant. Mest lykopen finns i djupt röda tomater.

5 positiva hälsoeffekter av tomat

1. En källa till antioxidanter

Tomater är en riklig källa till flera olika fytokemikalier (som är en del av växtens immunförsvar) och som bekämpar fria radikaler, som till exempel karotinoider, fettsyror, flavonoider och saponiner. Förutom dessa antioxidanter har de också de traditionella tomat-vitaminerna med antioxidant-effekter – A, C och E, samt mineralerna, krom, mangan och zink med antioxidanteffekter.

2. Anti-inflammatoriska egenskaper

Dessa  fytokemikalier kan också hjälpa till att bekämpa inflammation. Ett av dessa ämnen är naringenin, en flavonoid som finns i tomatskalet och är känd för att minska inflammation.

3. Stärker hjärta och kärl

Tomater stödjer hjärt- och kärlsystemet på huvudsakligen tre olika sätt: genom dess antioxidanteffekter, dess förmåga att reglera blodfetterna, och dess inverkan på blodplättarna. Lykopen är stjärnan när det kommer till fördelarna för hjärt-och kärlsystemet eftersom det minskar blodfetternas skada på cellmembranen. Forskning har visat att intag av tomater minskar de totala kolesterolnivåerna, dåligt kolesterol (LDL), och triglycerider. Slutligen kan för mycket sammanklumpning av blodplättar orsaka blodproppar och leda till problem såsom hjärtattack och stroke. Tomater innehåller olika fytonäringsämnen som kan förhindra överdriven sammanklumpning.

4. Anti-Cancer effekter 

En del män kanske känner till att det finns forskning som tyder på att lykopen i tomater är kopplat till minskad risk för prostatacancer. En annan viktig substans i tomater som hjälper till att minska risken för prostatacancer är alfa-tomatin, vilket har visat sig påverka utvecklingen av cancerceller i prostatan. Andra cancerformer som kan svara bra på tomatkonsumtion är bland annat icke-småcellig lungcancer, bukspottkörtelcancer och bröstcancer, men mer forskning behövs fortfarande.

5. Skyddar huden

Om du är ute efter att skydda huden mot solbränna så kan tomater vara en del av lösningen. Att äta mat rik på lykopen kan skydda mot solbränna.

Solmogna tomater bäst

Förutom alla dessa hälsofördelar så är det ju dessutom gott och roligt att äta tomater. De livar upp sallader och smörgåsar, ger färg och krisp till dipp, god smak till varma och kalla soppor, och berikar grytor och gratänger. Vare sig du väljer körsbärstomater, romantica, piccolino eller bifftomater så kommer du definitivt att göra någonting bra för din kropp och hälsa när du äter dessa glänsande vackra frukter.

Och kom ihåg, de allra nyttigaste är de riktigt djupt röda som fått mogna på sin planta i solen – och lägg dem aldrig i kylskåpet, då förlorar de sin utsökta smak!

Obs!

Vissa människor som har autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar såsom exempelvis Chrons, artrit eller MS  kan vara särskilt känsliga för ämnen som finns i nattskuggeväxter, inklusive tomat. Det kan då vara klokt att vidta försiktighet med intaget av dessa.


Deborah Mitchell är frilansande hälsoreporter med passion för miljö och djur. Hon är författare och medförfattare till över 50 böcker, och har skrivit tusentals artiklar i en rad olika ämnen. Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com


Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi ger våra läsare ett bredare perspektiv av vad som verkligen pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.