Återupptar tillverkning av möjlig coronamedicin i Sverige
Olika läkemedel testas mot KKP-viruset. Ett tidigare beslut om att lägga ner svensk produktion av klorokin har därför ändrats. Foto: STR/AFP via GettyImages


Sedan det blev känt att klorokin är ett av de läkemedel som anses värt att testa mot coronaviruset och sjukdomen covid-19, har det svenskägda läkemedelsbolaget Recipharm rivit upp det beslut att avveckla produktionen, som Epoch Times nyligen skrev om

– Vi planerar för förnyad produktion i vår fabrik i Stockholmsområdet, skriver företaget i ett mejl till Epoch Times.

Det finns i dagsläget inget godkännande hos Läkemedelsverket för att använda Klorokinfosfat mot covid-19, men det pågår tester på flera håll i världen. Om dessa faller väl ut bör det gå relativt lätt att få tillstånd, då klorokin har använts som malariamedicin i mer än 70 år och man känner till biverkningarna. Svenska myndigheter har visat intresse för att Recipharm återupptar produktionen.

– Vi har haft en kommunikation med olika myndigheter och sjukvårdsorganisationer om klorokin. Intresset för att säkerställa tillgången i Sverige är relativt stort, skriver företaget.

Recipharm har sedan lång tid tillbaka tillverkat klorokinfosfat men beslöt 2017 att avveckla produktionen i Stockholmstrakten, av effektivitetsskäl. När coronaviruset (eller KKP-viruset som Epoch Times kallar det på grund av att Kinas kommunistparti orsakade den dödliga pandemin) spreds i Kina och Sydkorea testade man där, och senare även i andra länder, klorokin med lovande resultat.

Efterfrågan ökade

Efterfrågan ökade markant och bolagets aktiekurs steg något. Recipharm har sålunda ändrat beslutet att lägga ner produktionen av klorokinfosfat.

– Vi tittar också på möjligheter att tillverka på annat håll inom Recipharm men kan för närvarande inte säga var detta i så fall kommer att ske, skriver företaget.

En flaskhals för att återuppta produktionen är att även andra läkemedelsföretag eftersöker råvara för att framställa klorokin. Recipharm uppger att man för närvarande arbetar intensivt för att lösa det problemet.

Stoppas i Göteborg

Men allt är heller inte klart för förskrivning. Det har kommit testresultat som antyder att det kan vara farligt att ge klorokin till coronasjuka. Överläkare Magnus Gisslén vid Östra sjukhuset i Göteborg sade i torsdags till SVT

– Vi kan inte utesluta att det kan förekomma allvarliga biverkningar eller till och med att prognosen kan försämras om man använder det. Så därför har vi bestämt i Göteborg, och i Västra Götaland, att vi använder inte det.

Han tillägger dock att beslutet kan ändras om det kommer nya besked.

Epoch Times kontaktade Recipharm för att höra om detta påverkar beslutet att återuppta produktionen, men företaget ville inte kommentera saken.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.