Aloe Vera: Naturens eget skönhetsmedel för hår och hudDen här suckulenta växten har med goda skäl uppskattats under årtusenden för sina positiva egenskaper inom hälsa och skönhet.

Skönhet kan definitivt vara ett komplicerat ämne, särskilt när det gäller att välja ofarliga, effektiva och prisvärda produkter. Det kan vara rena rama gissningsleken: Vad innehåller den här produkten egentligen? Har ingredienserna testats? Kommer jag att reagera negativt på någon okänt ingrediens?

Även om man kan använda aloe vera-gel som den är till hud och hår, så kan tillsatsen av en eller flera andra naturliga ingredienser öka effekten av gelen.

Lyckligtvis finns det många helt naturliga alternativ för vår skönhet och hälsa, såsom olika blommor, örter, frukter och grönsaker. Det finns också mineraler och andra gåvor från naturen. En av dessa växter är Aloe vera.

Vad är så speciellt med Aloe vera?

Aloe vera är en kortstammad suckulent som har uppskattats i tusentals år för sina hälso- och skönhetsegenskaper. Idag används Aloe vera inom kosmetika-, livsmedel- och läkemedelsindustrin till en summa av ungefär 13 miljarder dollar runt om i världen. 

En av de saker som gör Aloe vera så speciell är den slemliknande gelén som finns i dess tjocka blad. Den här gelén innehåller olika aktiva föreningar, inklusive aminosyror, antioxidanter, enzymer, lignin, mineraler och vitaminer (inklusive A-, C-, och E-vitamin, folsyra och vitamin B12).

Aloe vera-plantan med dess tjocka blad som innehåller den välgörande gelén.

Man kan skörda aloe vera-gelén (Aloe vera-gel) själv från växter man odlar på egen hand. Det kan vara en givande och rolig process, en del människor tycker dock att det är besvärligt. Växtens blad har taggar som man kan sticka sig på när man skrapar bort gelén från bladen. Ett alternativ är att köpa ren Aloe vera-gel från ett välrenommerat företag. I båda fallen vill man ha ekologisk Aloe vera-gel.

Aloe vera för skönhet

Man kan använda ren Aloe vera-gel till många olika skönhetsbehandlingar, nedan är några alternativ.

1. Fuktighetskräm

Ren aloe vera-gel kan användas i ansiktet för att göra huden mjukare. Gelen får inte ansiktet att kännas fett och den täpper inte till porerna.

2. Gel mot åldrande hud

Vitaminerna i aloe vera-gel har en anti-inflammatorisk effekt och en positiv verkan mot åldrande hud. Den här gelen har även förmågan att ljusa upp blemmor och åldersfläckar om man blandar den med citronjuice.

3. Sammandragande egenskaper 

Aloe vera-gel kan minska porernas storlek, vilket förhindrar ansamlingen av talg, mikrober och smuts som kan orsaka akne och finnar.

4. Stimulerar hårväxten

Användning av aloe vera-gel i hårbotten kan stimulera hårtillväxten genom att öka blodcirkulationen i hårbotten, samt förbättra hårets elasticitet, vilket förhindrar att hårstråna går av. Enzymer i gelén hjälper också till att föryngra hårbotten.

5. Mjällbekämpare

Att massera in aloe vera-gel i hår och hårbotten kan minska torr hud, ta bort svampinfektioner och mildra fet eller irriterad hud, vilka alla är orsaker till mjäll.

Om man odlar egna Aloe veraplantor kan man skrapa ur gelén som finns inuti bladen med en sked.

Skönhetsrecept med aloe vera

Även om man kan använda aloe vera-gel som den är till hud och hår, så kan tillsatsen av en eller flera andra naturliga ingredienser öka effekten av gelén. Här är några enkla skönhetsrecept som är baserade på aloe vera-gel.

Ansiktsrengöring

När man tvättar ansiktet vill man ha något som är milt men ändå effektivt, och här är aloe vera-gel perfekt, särskilt om man kombinerar den med några andra naturliga ingredienser.

Blanda 4 msk ren aloe vera-gel, 2,5 tsk var av jojobaolja och flytande olivtvål av god kvalitet, samt 1 droppe essentiell apelsinolja (valfritt). Skaka väl och tillsätt sedan 1/2 tesked vit kaolinlera. Skaka igen. Blöt ansiktet med vatten och ta lite av ansiktsrengöringen i händerna. Tvätta ansiktet som vanligt och skölj sedan med vatten.

Skin toner

Om du vill förminska porerna, få bort envis smuts eller mikroorganismer, minska rodnad, och hålla huden fuktig, så passar den här naturliga skin tonern dig. Det här receptet har antingen tre eller fyra ingredienser beroende på hur fet din hy är: vatten, grönt eller vitt te, aloe vera-gel och trollhassel.

Torr till normal hy:

Bötlägg två tepåsar i 2,25 dl kokande vatten i 5 minuter. Ta bort tepåsarna och låt teet svalna, och tillsätt 1 msk aloe vera-gel. Blanda väl och häll över i en sprayflaska eller glasflaska. Spraya ansiktet eller badda med bomullsrondeller dagligen.

Fet hy:

Gör som ovan och tillsätt dessutom 4 msk trollhassel till blandningen på slutet. Rör om ordentligt.

Hårbalsam

Glöm alla dyra, kommersiella hårbalsam! Här är ett helt naturligt hårbalsam för alla hårtyper som du kan göra själv. Allt man behöver är en citron, 4 msk aloe vera-gel, och 3-5 droppar av någon essentiell olja som passar dig.

Pressa citronjuicen i en liten skål. Tillsätt aloe vera-gel och blanda väl. Välj en essentiell olja utifrån din egen hårtyp – lavendel är till exempel bra för normalt hår, medan basilika, citron och rosmarin passar fett hår, och om du har torrt hår kan du prova pepparmint. Tvätta först håret och skölj ur schampot, massera sedan in balsamet och låt det sitta i 5 minuter. Skölj sedan med varmt vatten. 

Andrea Donsky är grundare till Naturally Savvy, och den här artikeln publicerades ursprungligen på deras hemsida.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.