Alexandra De Paoli: Gott med ”ogräs” till middag
Örtterapeut, journalist och fotograf med stor kärlek till allt som växer
Foto: Alexandra De Paoli


Här tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli om två goda rätter lagade på "ogräs". Det blir en grön lasagne och en favorit från hennes italienska mormor.

Ofta när jag berättar om ogräs och alla deras praktiska användningsområden reflekterar jag över ordet jag använder: ogräs. Ett ogräs är egentligen bara en växt som råkar växa någonstans där det inte var planerat. Även rosor kan vara ogräs när de växer utanför sina givna ramar.

I New York City lever en man som heter Steve Brill. Han kallar sig "Wildman" och lever till stor del av vilda växter, och då pratar vi inte om hänglavar utan om ogräs, svamp och vilda bär. Växterna samlar han i New Yorks grönområden och han leder örtvandringar i Central Park där han visar vilken rikedom av kulinariska läckerheter parken hyser.

Jag köpte hans bok "The Wild Vegetarian Cookbook" och blev lite besviken över att utbudet av vilda ätliga växter tycks vara enormt mycket större i New York än i Västerbotten, men boktiteln gjorde mig glad. Visst känns det härligare att äta en vild sallad än en ogrässallad?

Jämför avståndet från trädgårdslandet till gatan med avståndet från det fina kirskålsstället i parken till gatan. Avgör sedan om du törs plocka kirskålen i parken.

Många frågar mig om hur man ska tänka när man plockar vilda växter i närheten av eller i en stad, och mitt svar blir alltid att var och en måste använda sitt eget sunda förnuft när det gäller skördeplatser. Vi har så olika trösklar när det gäller vad som känns fräscht och inte. En potentiell skördeplats som känns helt ok för en person kan känns fullständigt otänkbar för en annan.

Det finns dock en måttstock som jag tycker känns bra: Många stadsbor som bor i villa odlar grönsaker, frukt och bär. Jämför avståndet från trädgårdslandet till gatan med avståndet från det fina kirskålsstället i parken till gatan. Avgör sedan om du törs plocka kirskålen i parken. Hundkiss? Även i skogen kissas det och bajsas överallt av skogens invånare. Skölj alltid vilda växter innan du lagar mat av dem.

Kirskål. Foto: Eva Sagerfors

Kirskålslasagne

Fruktansvärt ogräs - eller snygg marktäckare och fin nyttoväxt?

Till skillnad från spenat innehåller kirskål ingen oxalsyra, så man kan äta nästan hur mycket som helst av den.

Kirskål är nästan omöjlig att rensa bort, har man väl fått den i trädgården är den där för att stanna. Det sägs att det enda kirskål inte gillar är att bli klippt ofta och då är mitt tips att äta ihjäl den (fast när man väl börjat skörda kirskål kan det hända att man inte vill bli av med den eftersom den är så god).

Kirskål kan med fördel ersätta spenat och andra bladgrönsaker i pajer, lasagner, soppor, stuvningar, omelett med mera. Perfekt sommarmat, och ofta finns det så mycket av den att man kan förvälla och frysa in för vinterbruk. Smaken är grön, kryddig och lite pepprig.

Till skillnad från spenat innehåller kirskål ingen oxalsyra, så man kan äta nästan hur mycket som helst av den. Mitt förslag är att använda kirskål till rätter som kräver stora mängder grönt, till exempel grön lasagne. Här är ett bra recept:

Recept kirskålslasagne

4 pers

Det här behövs

Ca 10 liter färsk kirskål (små späda blad, klipp vid behov ner äldre blad och invänta nya småblad)

1 gul lök

5 dl havregrädde (Oatly är bäst till det här receptet)

Svartpeppar

2 grönsaksbuljongtärningar

Olivolja

Lasagneplattor, gula

Parmesan

Gör så här

Hacka och fräs löken. Skölj och hacka kirskålen fint. Fräs kirskålen tillsammans med löken tills den är riktigt mjuk.

Tillsätt havregrädden och låt puttra en stund. Vrid några varv på pepparkvarnen. Smörj en lasagneform med olivolja.

Lägg ut ett lager plattor i botten. Varva kirskålsstuvning med lasagneplattor, avsluta med ett tunt lager stuvning överst.

Hyvla parmesan över, mängd efter smak. Grädda i ugnen på 175° i 20 min.

Ät med sallad, örtigt bröd och ett glas svalt vitt vin.

Foto: Alexandra De Paoli

Radicchio

Radicchio är en italiensk maträtt som oftast görs på röd sallad som smakar lite bittert. Mormor gjorde radicchio av maskrosblad - jättegott!

Hacka en gul lök och några vitlöksklyftor och fräs i lite olivolja. När löken är mjuk, tillsätt ca 1 liter sköljda maskrosblad (de "taggiga" i mitten på bilden är godast).

Fräs bladen mjuka och tillsätt lite grönsaksbuljong och ev en skvätt vitt vin. Småputtra i ca 10 min.

Koka valfri sorts god pasta. Häll sista skvätten pastavatten i radicchion och rör om.

Servera pasta med radicchio och lite riven parmesan.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida