Alexandra De Paoli: Nässlor i mer än soppa – gör smoothie och italienska gnocchi
Nässelsmoothie enligt Alexandras recept. Foto: Eva Sagerfors


Passa på att använda de näringsrika nässlorna i maten. Örtterapeuten Alexandra De Paoli kan mycket om ”ogräsmat”. Hon tipsar om att mixa dem i en smoothie eller att blanda dem i hemgjorda potatisgnocchis. Recepten hittar du här.

Vi kan få mycket mer av nässlorna än den klassiska nässelsoppan. Förr användes fibrerna till rep, mattor och ett linneliknande tyg; nettelduk, skriver Alexandra De Paoli i Yles artikel. Nässlorna är mycket näringsrika och många trädgårdsodlare använder nässelvatten för att ge extra näring till växterna. Det är också bra att skölja håret i nässelavkok.

I nässlorna finns bland annat järn, kisel, kalium, magnesium, karotin, c-vitamin och serotonin.

Här delar Alexandra med sig av nässelrecept både för det enkla mellanmålet och till middagen.

Börja mixa nässlorna för sig så att brännhåren slås sönder. Lägg i resten och mixa klart. Foto: Eva Sagerfors

Nässelsmoothie

Vi är vana vid att koka nässlorna, men de går också bra att använda färska om man mixar dem så att brännhåren går sönder. Färska nässlor har mer näring bevarad än förvällda. Prova Alexandras nässeldrink – en utmärkt näringskälla.

– Ett fantastiskt bra mellanmål. God, nyttig och ger energi hela dagen! säger Alexandra.

Hon tipsar också om att ha den till frukost.

Det här behövs

20 st späda nässlor

2 st bananer

40 st oskalade sötmandlar

1 msk honung, gärna närproducerad

5 dl sojamjölk

Gör så här

Skölj nässlorna och mixa bladen. Lägg i banan, mandel, honung och sojamjölk. Fortsätt tills allt är finfördelat.

Garnera drinken med någon fin, ätlig blomma som till exempel syren, ringblomma, gurkört, strimlade rosenblad eller citronmeliss. Drick smoothien färsk.

Nässelgnocchi med tomatsås och en vitkålssallad med mer ogräs i – kirskål. Foto: Eva Sagerfors

Alexandras nässelgnocchi

Alexandra har italienskt påbrå och har fått matinspiration från sin mormor. Potatisgnocchi är en typisk italiensk rätt och här blandar Alexandra i nässlor, som vi hittar gratis i naturen.

Det här behövs (4 portioner)

Tid: 45 min förberedelse + 15 min kokning

6 st potatisar

1 dl brännässlor

1 st ägg

2,5 dl mjöl

1 nypa malen muskotnöt

salt, peppar

Av rullarna blir det bitar som blir till bollar, som får ett tryck av tummen i mitten. Sedan är det dags för kokning. Foto: Eva Sagerfors

Gör så här

Koka potatisen och mosa den. Skölj nässlorna och koka dem i lättsaltat vatten, 5 minuter. Häll sedan av vattnet och finhacka nässlorna.

Rör ihop nässlor och potatis, lägg i äggen, muskot, salt och peppar. Häll i lite mjöl i taget och knåda. Degen ska inte klibba utan bli mjuk och smidig.

Gör fyra delar och rulla varje del till en rulle, ca 2 cm tjock. Skär rullarna i skivor och rulla bollar av dem. Använd tummen och tryck till bollarna så att där blir en liten grop.

Koka bollarna i saltat vatten. De är klara när de flyter upp.

Till gnocchis passar en enkel tomatsås bra eller en kall yoghurtsås med hackat, ätligt ogräs.

Yoghurtsås med ogräs

Plocka späda, ätliga blad i naturen och finhacka dem. Några goda sorter är rölleka, våtarv, ängssyra och harsyra. Blanda ner i tjock yoghurt. Smaka av med flingsalt och svartpeppar och låt stå svalt tills servering.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.