Oreganoolja – effektiv mot förkylning och influensa

Det finns många arter av oregano. Rätt effekt får du av origanum vulgare.


Oreganoolja skulle kunna vinna pris som en av de mest effektiva naturliga behandlingarna mot förkylning och influensa. Men, den här oreganon är förstås inte samma sort som den du använder i pastasåsen.

Oljan utvinns ur blommor och blad från den vilda oreganon (Origanum vulgare), en härdig, buskig växt som ingår i myntafamiljen. En orsak till att oreganooljan anses vara en riktig hjälte inom naturmedicinen är att den innehåller det kemiska ämnet karvakrol, som har sjukdomsbekämpande förmågor: det är antibakteriellt, antiviralt, antisvamp, antitumör, antiinflammatoriskt och antiparasitiskt.

För att få de här positiva hälsoeffekterna är det viktigt att välja en olja som enbart tillverkats av Origanum vulgare.

Oljan innehåller även andra verksamma ämnen som kan hjälpa till att förhindra eller behandla förkylningar och influensa:

1. Thymol, ett naturligt antiseptiskt ämne som kan förbättra immunförsvaret och främja läkning.

2. Beta-karyofyllen, som är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper.

3. Naringin, som förstärker effekten av antioxidanterna i oreganoolja, vilket i sin tur kan förbättra dess förmåga att bekämpa förkylnings- och influensavirus.

4. Rosmarinsyra, en antioxidant som även är en naturlig antihistamin.

 

För att få de här positiva hälsoeffekterna är det viktigt att välja en olja som enbart tillverkats av Origanum vulgare. Det finns över 40 andra oreganoarter, så var noga med att läsa etiketten och att bara köpa från pålitliga tillverkare.

Hur kraftfull är oreganoolja?

För dem som vill se vad forskarna säger, så visade en studie som publicerades i Journal of Applied Microbiology, att när forskare exponerade ett norovirus för oreganoolja och karvakrol, så var båda effektiva mot viruset, men karvakrol var bättre. Den kemiska behandlingen inaktiverade viruset inom loppet av en timme efter exponering.

Har du ont i halsen kan du tillsätta fem till sex droppar i ett glas vatten och gurgla flera gånger om dagen.

Om man vill undvika att förkylnings- och influensavirus sprids via händer och hushållsytor, kan man använda flytande tvål som innehåller oreganoolja, eller tillsätta det i den tvål (helst en naturlig variant) som man redan använder. En annan studie tittade på hur flytande rengöringsmedel som tillsatts oreganoolja (0,5 procent) fungerade, och såg att det var lika effektivt som ett kommersiellt antimikrobiellt rengöringsmedel, utan att innehålla skadliga ingredienser såsom triklosan och kloroxylenol.

Behandling av förkylningar och influensa

Eftersom oreganoolja kan smaka starkt, rekommenderar jag att man späder ut några droppar i apelsinjuice, olivolja eller kokosnötolja. Men Theresa Ramsey, läkare i naturmedicin, säger att om man tar några droppar under tungan och håller dem där i några minuter, kommer den starka smaken att kännas väldigt lite. Dessutom kommer det att bli ett snabbare och bättre resultat eftersom oljan absorberas fortare. Om man hellre vill undvika smaken helt och hållet så kan man köpa oreganoolja i kapselform hos hälsokostbutiker.

Den generella dosen för vuxna vid förkylning och influensa är två till tre droppar, tre till fyra gånger om dagen. Om man väljer att ta det som kosttillskott, tar man 100-150 mg i kapselform istället för oljan. Har du ont i halsen kan du tillsätta fem till sex droppar i ett glas vatten och gurgla flera gånger om dagen. Som förebyggande eller underhållande dos kan man ta två till tre droppar, två gånger om dagen.

Oreganoolja kan även ges till barn, men den starka smaken kan förstås bli en utmaning för dem. Lyckligtvis finns det oreganoolja som tillskott, som är speciellt utformad för barn, med till exempel naturlig mintolja för att dölja smaken. Doseringen ska då följa tillverkarens rekommendationer. Man kan också gnugga in ett par droppar olja under fötterna och sedan sätta på ett par strumpor för att hålla kvar ångorna. Vi kallar det här "pizza fötter" hemma hos oss.

Att tillsätta några droppar i en vaporisator kan hjälpa till att lösa upp täppta bihålor och mot nästäppa. Andas in den härliga doften i några minuter flera gånger om dagen.

Slutligen bör man begränsa användningen av oreganoolja till 7-10 dagar i sträck. Oreganoolja är heller inte lämpligt för spädbarn, gravida kvinnor, ammande kvinnor eller för dem som har högt blodtryck eller hjärtsjukdom.

Och som alltid, rådfråga en kvalificerad örtläkare eller annan läkare innan du påbörjar en behandling.

Andrea Donsky, B. COMM, är författare, legitimerad holistisk nutritionist, chefredaktör för Naturally Savvy, och medgrundare till The Healthy Shopper Inc. och Naturally Savvy Media. Den här artikeln är översatt från engelska och publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.