En smoothie går snabbt att göra och kan vara både nyttig och tillräckligt mättande som ett mellanmål eller vid träning. Alexandra De Paoli har till sina gröna drycker valt ut ingredienser som mättar och som hjälper musklerna att återhämta sig. Dessutom smakar det så gott!
Efter träningen är en smoothie perfekt när man inte känner för så tung mat. Det är också enkelt att hälla den på flaska och ta med på utflykten.
Proteiner hjälper musklerna att återhämta sig efter träning, medan kalium och magnesium är kramplösande och motverkar träningsvärk. Alexandra De Paoli har för Yle komponerat två gröna smoothies som passar utmärkt till exempel efter träning.
Dessutom tipsar hon särskilt om persilja.
– Ett bra tips om musklerna drar ihop sig för hårt efter träning är att tugga i sig en näve persilja – då släpper krampen genast! skriver hon i Yles artikel.

Nyttig persilja.
Grönsakssmoothie – utmärkt återhämtningsdryck
Solrosfrön ger protein i den här drycken. Bananen ger energi och avokadon mättar med sitt nyttiga fett. Kalium och magnesium finns i banan, avokado och i persilja.
Det här behöver du
1 msk solrosfrön
½ avokado
½ banan
En bunt persilja, eller en näve
3 dl sojamjölk
½ lime, saften
Gör så här
Lägg alltihop i en mixer och mixa i 30 sekunder. Vill du spara drinken så ställ den kallt och tillsätt mer sojamjölk när det är dags att dricka den eftersom den sväller med tiden.
Ett glas innehåller ungefär 20 gram protein.

Ta med smoothien i en flaska till träningen eller på utflykten.
Grönkålssmoothie
Enbart grönkålen innehåller mycket nyttigt – Alexandra kallar den för ”Kungen av kål”. Nötterna ger protein, B-vitamin och nyttigt fett som mättar. Kakao ger kalium, magnesium och antioxidanter. I bananen finns magnesium, från honungen får vi välgörande enzymer och sojamjölken ger kalcium.
Nötsmöret till grönkålssmoothien är lätt att göra själv. Alexandra använder hasselnötter och mandlar till sitt nötsmör, men prova gärna olika varianter. Den som inte tål nötter kan istället göra frösmör av solrosfrön enligt samma recept.
Det här behöver du
2.5 dl späda grönkålsblad
0.75 dl nötsmör
2 msk kakaopulver
2 msk honung
0.5 l sojamjölk
1 st banan
Gör så här
Mixa allt och drick inom några timmar. Om den inte ska drickas med en gång så förvara den kallt.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.