loading


Färgstarka grönsaker innehåller mycket antioxidanter och näringsämnen.
Färgstarka grönsaker innehåller mycket antioxidanter och näringsämnen.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör fräscha smoothies till träning och mellanmål

Eva Sagerfors

En smoothie går snabbt att göra och kan vara både nyttig och tillräckligt mättande som ett mellanmål eller vid träning. Alexandra De Paoli har till sina gröna drycker valt ut ingredienser som mättar och som hjälper musklerna att återhämta sig. Dessutom smakar det så gott!

Efter träningen är en smoothie perfekt när man inte känner för så tung mat. Det är också enkelt att hälla den på flaska och ta med på utflykten.

Proteiner hjälper musklerna att återhämta sig efter träning, medan kalium och magnesium är kramplösande och motverkar träningsvärk. Alexandra De Paoli har för Yle komponerat två gröna smoothies som passar utmärkt till exempel efter träning.

Dessutom tipsar hon särskilt om persilja.

– Ett bra tips om musklerna drar ihop sig för hårt efter träning är att tugga i sig en näve persilja – då släpper krampen genast! skriver hon i Yles artikel.

Nyttig persilja.

Grönsakssmoothie – utmärkt återhämtningsdryck

Solrosfrön ger protein i den här drycken. Bananen ger energi och avokadon mättar med sitt nyttiga fett. Kalium och magnesium finns i banan, avokado och i persilja.

Det här behöver du

1 msk solrosfrön

½ avokado

½ banan

En bunt persilja, eller en näve

3 dl sojamjölk

½ lime, saften

Gör så här

Lägg alltihop i en mixer och mixa i 30 sekunder. Vill du spara drinken så ställ den kallt och tillsätt mer sojamjölk när det är dags att dricka den eftersom den sväller med tiden.

Ett glas innehåller ungefär 20 gram protein.

Ta med smoothien i en flaska till träningen eller på utflykten.

Grönkålssmoothie

Enbart grönkålen innehåller mycket nyttigt – Alexandra kallar den för ”Kungen av kål”. Nötterna ger protein, B-vitamin och nyttigt fett som mättar. Kakao ger kalium, magnesium och antioxidanter. I bananen finns magnesium, från honungen får vi välgörande enzymer och sojamjölken ger kalcium.

Nötsmöret till grönkålssmoothien är lätt att göra själv. Alexandra använder hasselnötter och mandlar till sitt nötsmör, men prova gärna olika varianter. Den som inte tål nötter kan istället göra frösmör av solrosfrön enligt samma recept.

Det här behöver du

2.5 dl späda grönkålsblad

0.75 dl nötsmör

2 msk kakaopulver

2 msk honung

0.5 l sojamjölk

1 st banan

Gör så här

Mixa allt och drick inom några timmar. Om den inte ska drickas med en gång så förvara den kallt.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Färgstarka grönsaker innehåller mycket antioxidanter och näringsämnen.
Färgstarka grönsaker innehåller mycket antioxidanter och näringsämnen.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör fräscha smoothies till träning och mellanmål

Eva Sagerfors

En smoothie går snabbt att göra och kan vara både nyttig och tillräckligt mättande som ett mellanmål eller vid träning. Alexandra De Paoli har till sina gröna drycker valt ut ingredienser som mättar och som hjälper musklerna att återhämta sig. Dessutom smakar det så gott!

Efter träningen är en smoothie perfekt när man inte känner för så tung mat. Det är också enkelt att hälla den på flaska och ta med på utflykten.

Proteiner hjälper musklerna att återhämta sig efter träning, medan kalium och magnesium är kramplösande och motverkar träningsvärk. Alexandra De Paoli har för Yle komponerat två gröna smoothies som passar utmärkt till exempel efter träning.

Dessutom tipsar hon särskilt om persilja.

– Ett bra tips om musklerna drar ihop sig för hårt efter träning är att tugga i sig en näve persilja – då släpper krampen genast! skriver hon i Yles artikel.

Nyttig persilja.

Grönsakssmoothie – utmärkt återhämtningsdryck

Solrosfrön ger protein i den här drycken. Bananen ger energi och avokadon mättar med sitt nyttiga fett. Kalium och magnesium finns i banan, avokado och i persilja.

Det här behöver du

1 msk solrosfrön

½ avokado

½ banan

En bunt persilja, eller en näve

3 dl sojamjölk

½ lime, saften

Gör så här

Lägg alltihop i en mixer och mixa i 30 sekunder. Vill du spara drinken så ställ den kallt och tillsätt mer sojamjölk när det är dags att dricka den eftersom den sväller med tiden.

Ett glas innehåller ungefär 20 gram protein.

Ta med smoothien i en flaska till träningen eller på utflykten.

Grönkålssmoothie

Enbart grönkålen innehåller mycket nyttigt – Alexandra kallar den för ”Kungen av kål”. Nötterna ger protein, B-vitamin och nyttigt fett som mättar. Kakao ger kalium, magnesium och antioxidanter. I bananen finns magnesium, från honungen får vi välgörande enzymer och sojamjölken ger kalcium.

Nötsmöret till grönkålssmoothien är lätt att göra själv. Alexandra använder hasselnötter och mandlar till sitt nötsmör, men prova gärna olika varianter. Den som inte tål nötter kan istället göra frösmör av solrosfrön enligt samma recept.

Det här behöver du

2.5 dl späda grönkålsblad

0.75 dl nötsmör

2 msk kakaopulver

2 msk honung

0.5 l sojamjölk

1 st banan

Gör så här

Mixa allt och drick inom några timmar. Om den inte ska drickas med en gång så förvara den kallt.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024