Alexandra De Paoli: Chililiniment värmer och motverkar inflammationer


Chili gör inte bara gott i maten och kroppen utan även som liniment mot värkande muskler och leder. Chili och olja är det enda som behövs. Alexandra De Paoli berättar hur du gör.

Sedan mer än 8 000 år tillbaka har chili använts både som krydda och medicinalväxt. Mayaindianerna i Sydamerika använde växten i en ceremoniell dryck tillsammans med kakao och honung. De använde den också som skönhetsmedel. Då tvättade de sig först med urin och baddade sedan huden med chili, skriver örtterapeuten Alexandra De Paoli i Yles artikel.

Varm choklad med chili i värmer gott i kroppen.

Chili kan vara mycket starkt och har man fått det på fingrarna vill man helst undvika att få det i ögonen. Ett tips är att använda plasthandskar eller en liten plastpåse om handen som hanterar chilin när man skär den.

Läker inflammationer

Ämnet som ger frukten dess styrka heter capsaicin. Det får igång blodcirkulationen och endorfinproduktionen. Endorfinet i kroppen fungerar som smärtlindrare och av den anledningen har chili länge använts i smärtstillande mediciner.

En chiliolja lindrar värk i muskler och leder och hjälper även till att läka inflammationer. Den läkande effekten kommer både av den ökade blodgenomströmningen och genom ökningen av endorfiner.

Alexandra berättar att det mesta av hettan inte sitter i fröna, utan istället i de ljusare mellanväggarna. Så tar man bort dem minskar man styrkan, men även dess verkan.

Capsaicin är bra för matsmältningen och för de flesta organ i kroppen. Chili ökar ämnesomsättningen och i Indien säger de att ”chili håller elden i våra magar brinnande”.

En reaktion på att äta chili är att man börjar svettas. Den svettningen är bra för hud-, led- och muskelinflammationer. Därför kan det hjälpa personer med reumatism att äta chili oftare, tipsar Alexandra.

Obs! Den som har högt blodtryck bör undvika chili.

Använd olivolja till chilioljan.

Värmande chililiniment

En värmande olja med chili är lätt att göra. Resultatet blir en skön massageolja som ger en pirrande känsla i huden efter ett tag.

– Man blir varm, men den är inte brännande, utan som när solen steker på skinnet. Superhärligt! säger Alexandra.

Chiliolja

Det här behövs

Färska chilifrukter

Olivolja, gärna ekologisk

Så här gör du

Skär chilin i bitar, ungefär en centimeter stora, och lägg dem i en ren glasburk. Häll i oljan. Det ska täcka all chili. Sätt på locket löst och ställ burken i ett varmt vattenbad på spisen. Det hjälper capsaicinet att lösa ut i oljan. Dra av kastrullen efter fem minuter.

Låt oljan få dra i en vecka i rumstemperatur. Oljan blir då vackert orange.

Efter att oljan fått dra kan man använda den dels i mat och dels att smörja med på kroppen. Vill du ha den som liniment så sila bort chilibitarna och häll upp oljan i en flaska. Pressa gärna chilibitarna i durkslaget för att få ut det mesta ur dem. Smörj sedan oljan på värkande leder och muskler vid behov.

Till matlagningen kan både oljan och chilin användas. Ta 1 tsk – 1 msk till en gryta, marinad eller grönsaksfräs. Oljan kan även användas till stekning eller marinad, men prova dig fram till en styrka som passar.

Häll upp oljan i fina små flaskor eller glasburkar och ge bort till någon.

– Det här är en jättefin present till en frusen gourmand! säger Alexandra.

Alexandra De Paoli under en örtvandring i Umeå, 2016. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.