Han fick hälsan förstörd av extrakt från grönt te


Jim McCants pappa dog vid 59 års ålder av en hjärtattack. När sonen närmade sig den åldern bestämde han sig för att leva mer hälsosamt. Ett av valen kom istället att äventyra hans liv.

Jim, som bor i närheten av Dallas, i Texas började vid 50 års ålder att promenera eller jogga mellan en halv och en timme fem till sex gånger i veckan, enligt BBC. Han började även att äta mer hälsosamt och tappade vikt.

Han gjorde dock ytterligare ett val som visade sig bli ett stort misstag; han började ta ett tillskott med grönt te. Han hade hört att det kunde vara bra för hjärtat.

En dag såg hans fru Cathleen på honom med oro.

– Mår du bra?

– Ja, jag mår bra. Hur så? svarade Jim.

– Du är gul i ansiktet, dina ögon är gula och du ser hemsk ut, sade hon.

– När jag tittade mig i spegeln fick jag en chock, sade han till BBC.

 

Chockerande diagnos

Ett besök hos läkaren visade att det var allvarligt fel på Jims lever. De började undersöka vad som kunde vara orsaken.

Jim drack inte mycket, han rökte inte och han tog inga receptbelagda mediciner. När läkarna frågade om han tog några kosttillskott nämnde han att han hade tagit kapslar med grönt te i två till tre månader.

Tillskottet med grönt te identifierades snart som orsaken bakom hans förstörda lever.

– Det kom som en chock, eftersom jag bara hade hört hur bra det var. Jag hade inte hört om några nackdelar, sade Jim till BBC.

Han blev inlagd på sjukhuset. Läkarna ville fastställa hur illa det var med levern, men resultatet var inte vad han ville höra.

En läkare berättade att han var i akut behov av en levertransplantation för att klara sig.

-Du har dagar, inte en vecka, sade läkaren enligt Jim.

Mirakulöst nog hittades redan nästa dag en lever som matchade och Jim fick genomgå operationen, som gick bra.

Det har gått fyra år sedan dess. Han har fortfarande stora problem med hälsan, som buksmärtor och njurproblem. Han kommer snart att behöva dialys och även en njurtransplantation, enligt BBC.

Säkerheten outredd

Enligt National Institutes of Health (NIH): ”Säkerheten och påverkan av en längre tids användning av extrakt av grönt te har inte definierats väl.”

”Extrakt av grönt te och mer sällan, intag av stora mängder grönt te har utpekats som orsaker i fall av akut leverskada, inklusive fall med akut leversvikt och behov av brådskande levertransplantation eller död.”

NIH skriver om fallet med en 37-årig kvinna som började få magsmärtor, illamående och gulsot efter att ha tagit ett tillskott för viktminskning med extrakt av kinesiskt grönt te som huvudingrediens. Hennes fall rapporterades i en studie som publicerades 2006.

Läkare undersökte skadorna på levern och tog bort gallblåsan. När hon hade slutat att ta tillskottet och behandlingen var över blev hon snabbt bättre.

Ett år senare kom hon tillbaka till sjukhuset och erkände att hon hade börjat ta samma tillskott igen. Hon fick en ny behandling och hennes levervärden gick tillbaka till det normala på sex månader.

”Över 50 fall av leverskador till följd av extrakt från grönt te har rapporterats i litteraturen. Typisk leverskada uppstår inom tre månader, medan symptom kan märkas efter tio dagar till sju månader”, rapporterar NIH.

Däremot är bieffekterna av att dricka grönt te vanligtvis milda, enligt hemsidan.

– Dricker du måttliga mängder grönt te så är det mycket säkert, säger Herbert Bonkovsky, professor och chef för leverhanteringen vid Wake Forest University School of Medicine i North Carolina, USA, till BBC.

Sedan nära 20 år tillbaka har han härlett skador till tillskott med grönt te.

– Det är när man tar de här koncentrerade extrakten som man löper en större risk.

 

Pappa slår hål i badrumsväggen – kolla vem som tittar ut

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?