200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser
200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser, enligt Skatteverket. Foto: Epoch Times-arkivbild


Skatteverket uppskattar att cirka 200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser i Sverige, skriver Hem & Hyra. I ett reportage har tidningen mött flera personer bakom adresshandeln som de senaste åren har brett ut sig alltmer.

Hälften av dessa personer som är skrivna här bor i själva verket utomlands, enligt Hem & Hyra. Resterande saknar bostad eller lever dolt på grund av olika skäl.

500 kronor för en adress i Karlstad

Tidningen skriver att det finns olika grupper på sociala medier som Facebook och Whatsapp där man kan köpa svarta hyreskontrakt eller hyra en adress.

– Jag betalar 1 000 kronor varje månad för adressen. Han som har den vill tjäna pengar på det. Och han tycker att han är bra på att messa och ringa när det kommer post. Priset beror lite på var man hittar en adress. En kompis till mig betalar 500, säger en person till Hem & Hyra.

Det råder bostadsbrist runt om i Sverige. 240 av landets 290 kommuner säger att de har brist på bostäder. Störst är bristen på lägenheter. Endast var sjätte kommun bedömer att man kommer att hinna ikapp inom tre år.

– Det är sannolikt vanligare att den som är ny i Sverige köper adresser, eftersom bostadssituationen generellt är sämre för den som är nyanländ. Det är livssituationen som driver det felaktiga beteendet och inte tvärt om, säger Skatteverkets expert Tobias Wijk till tidningen.

Hem & Hyra går med i en arabiskspråkig bostadsgrupp på Facebook och kommer i kontakt med en person som säljer adresser. Journalisten får ett erbjudande om ett brevinkast i Karlstad för 500 kronor i månaden. I Malmö är prissumman 1 400 kronor.

Polisen: ”Frekvent förekommande”

Många av de som handlar med adresser är dock inga grova brottslingar men det göder systemet som sedan utnyttjas av organiserat kriminella. Det pågår samtidigt fusk med folkbokföringen som går ut på att lura välfärdssystemet på pengar.

Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd säger till tidningen att han ”ser tydligt hur frekvent förekommande det är”.

Med anledning av reportaget och kaoset inom folkbokföringssystemet har moderate riksdagsledamoten Niklas Wykman nu kallat finansminister Magdalena Andersson till riksdagens skatteutskott.

”En trött regering och passiv finansminister har kört huvudet i sanden. Nu kommer konsekvenserna med hänsynslöst utnyttjande av människor” skriver han i ett inlägg på Facebook, och fortsätter:

”Det går inte att gömma sig för problem. Utan åtgärder och reformer växer sig problemen större och till slut ohanterbara.”

Han skriver att staten har förlorat kontrollen på ”område efter område” och att ”det är dags att återskapa ordning och reda i folkbokföringen”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.