Världsledarna vädrar framtidstro och optimism i valet av påve Leo XIV. Påven "inspirerar världen genom sitt engagemang för fred och dialog", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Donald Trump välkomnar beskedet att det blev en amerikansk påve.
"Det är en ära att inse att han är den första amerikanska påven. Vilken glädje, och vilken stor ära för vårt land. Jag ser fram emot att träffa påve Leo XIV", skriver USA:s president på sin plattform Truth Social.
Leo XIV har även peruanskt medborgarskap sedan 2015 och tillbringade många år i landet som missionär och senare ärkebiskop. Perus president Dina Boluarte kallar valet av påve "historiskt".
"Sådde hopp"
I ett inlägg på Facebook skriver Boluarte att den 69-årige Prevost ”valde att vara en av oss, att leva bland oss och att i sitt hjärta bära med sig det här landets tro, kultur och drömmar”.
”I våra länder sådde han hopp och gick bredvid dem som var mest behövande."
Ord om förhoppningar och framtidstro strömmar in från andra ledare, från FN:s generalsekreterare António Guterres och Tysklands förbundskansler Friedrich Merz till Storbritanniens Keir Starmer och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Den senare skriver på X att han hoppas på ett fortsatt moraliskt och andligt stöd "i Ukrainas ansträngningar att åstadkomma rättvisa och en varaktig fred".
"Viktig roll att spela"
I Ryssland säger president Vladimir Putin att han är "övertygad om att den konstruktiva dialogen och samarbetet" med Vatikanen kan fortsätta.
Från Israel kommer premiärminister Benjamin Netanyahu med en förhoppning om en fortsatt förening mellan alla trossamfund.
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus skriver i ett uttalande att han med glädje och förväntan tog emot nyheten om valet.
"I en tid av stora utmaningar har andliga ledare en viktig roll att spela. Det gäller alldeles särskilt ledaren för världens största samfund", skriver Modéus och fortsätter:
"Vi har en gemensam längtan efter att bära budskapet om Guds kärlek i världen och att bygga broar mellan människor."